Η Πυργού Μαλεβιζίου και το υποθαλάσσιο παρελθόν της πριν από εκατομμύρια χρόνια - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Η Πυργού Μαλεβιζίου και το υποθαλάσσιο παρελθόν της πριν από εκατομμύρια χρόνια

 


Μπορεί η Πυργού να είναι κτισμένη σε υψόμετρο 450 μέτρων και να θεωρείται ορεινή περιοχή όμως πριν από κάμποσα εκατομμύρια χρόνια τη θάλασσα την είχε στο «τσεπάκι» της.


Η Πυργού όπως κι άλλες πολλές, ορεινές και ημιορεινές, περιοχές της Κρήτης αποτελούσαν τμήμα του βυθού της θάλασσας που σκέπαζε τα πάντα, σε εποχές που ελάχιστα γνωρίζουμε.


Τρανή απόδειξη στην περίπτωση της Πυργούς είναι μια μικρή σπηλαίωση, που βρίσκεται σε ένα ψηλό σημείο του χωριού, με θέα προς τον οικισμό κι όλο τον κάμπο.


Στο εσωτερικό της είναι ευδιάκριτα τα απολιθώματα θαλάσσιας ζωής, κοράλια κι άλλα, τα οποία μαρτυρούν το μακρινό παρελθόν του τόπου.


Ο  γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Χαράλαμπος Φασουλάς, προσδιορίζει την ηλικία των συγκεκριμένων απολιθωμάτων, με βάση φωτογραφικό υλικό που του παραθέσαμε, στα περίπου 6-7 εκατομμύρια χρόνια πριν.


Να θυμίσουμε πως υποθαλάσσιος ήταν και ο οικισμός του Πανασού, όπου μάλιστα έχει βρεθεί και διασωθεί πλήθος απολιθωμάτων, θαλάσσιων και φυτικών (δείτε εδώ). Επίσης τμήμα θάλασσας ήταν και ο Κρουσώνας (δείτε εδώ)











Σελίδες