Του Καργιόλη ο σπήλιος στον "υποθαλάσσιο" Κρουσώνα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Του Καργιόλη ο σπήλιος στον "υποθαλάσσιο" Κρουσώνα


Διαβάζοντας τον τίτλο για το σπήλιο με το περίεργο όνομα, σίγουρα θα απορείτε γιατί ο χαρακτηρισμός του Κρουσώνα ως υποθαλάσσιου.

Με μια πιο προσεκτική ματιά ωστόσο στις φωτογραφίες που παραθέτουμε, ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι ειδικός θα καταλάβει πως στο εσωτερικού του εν λόγω μικρού σπηλαίου υπάρχουν απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών πολλών εκατομμυρίων ετών.

Της Ελένης Βασιλάκη

Του Καργιόλη ο Σπήλιος, μην ρωτήσετε πως προέκυψε αυτό το όνομα δεν γνωρίζει ούτε ο ιδιοκτήτης της έκτασης όπου βρίσκεται, είναι φανερό πως υπήρξε υποθαλάσσιο τμήμα του Κρουσώνα σε εποχές που ακόμα η Κρήτη δεν είχε πάρει το σημερινό σχήμα της.

Τα περισσότερα από τα απολιθώματα, που βρίσκονται διάσπαρτα στην οροφή και τα τοιχώματα του σπήλιου, ήταν κάποτε κοράλια. Μάλιστα ο γεωλόγος Στέλιος Μανωλιούδης εκτιμά πως το σπήλαιο δημιουργήθηκε αφότου οι θαλάσσιοι οργανισμοί στο σημείο απολιθώθηκαν και η στάθμη της θάλασσας κατέβηκε χαμηλότερα. Η μεγάλη κυκλοφορία νερού κοντά στην τότε θάλασσα προκάλεσε διάβρωση των πετρωμάτων δημιουργώντας το σπήλιο του Καργιόλη.

Το εν λόγω σπήλαιο βρίσκεται στη θέση Πολέμισσα του Κρουσώνα σε υψόμετρο 400 μέτρων ενώ οι διαστάσεις του, σύμφωνα με το αρχείο του Ελευθερίου Πλατάκη, είναι: μήκος πέντε μέτρα, πλάτος επτά και ύψος τέσσερα μέτρα. 

Το χώρο έχουν επισκεφθεί κατά το παρελθόν αρχαιολόγοι και, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της έκτασης, αποφάνθηκαν πως παρουσιάζει ίχνη κατοίκησης, πιθανόν κατά την υστερομινωική περίοδο αλλά και σε δύσκολες εποχές, όπως η Τουρκοκρατία.

Στην περιοχή γύρω από αυτό έχουν βρεθεί όστρακα από την πρώτη περίοδο χρήσης του. Είναι χαρακτηριστικό και δηλωτικό του τι υπήρχε εκεί πριν απο εκατομμύρια χρόνια το γεγονός πως την  περιοχή, λίγο πιο πάνω, όπου μάλιστα ανασκάφηκε μινωικός τάφος, τη λένε Αμμουδάρα και έχει έδαφος αμμώδες. 

Κατά την Τουρκοκρατία ο σπήλιος, σύμφωνα με τον Πλατάκη, λειτούργησε και ως καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής. Εξάλλου σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο περίφημος ναός της Ζωοδόχου Πηγής, που αποκαλούν "Πολέμισσα" καθώς στο χώρο της πραγματοποιούνταν πολεμικά συμβούλια (εξού και η ονομασία της). 

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)



Λάξευση στο βράχο εντός του σπηλαίου
















Σελίδες