Η φραγκοσυκιά-σημειωματάριο της Φαιστού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Η φραγκοσυκιά-σημειωματάριο της Φαιστού

 


Οι προσκυνητές και περιηγητές του παρελθόντος καμιά φορά, στα μέρη που επισκέπτονταν, άφηναν το αποτύπωμα τους, υπογράφοντας ή γράφοντας χρονολογίες, πάνω σε τοίχους ναών και επιφάνειες σπηλαίων.


Παρότι η κίνηση τους αυτή σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί πρέπουσα και σωστή εκ των υστέρων, με το πέρασμα των αιώνων, άρχισε να λειτουργεί ως σημαντική πηγή πληροφόρησης.


Στη σύγχρονη εποχή ωστόσο, που υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι άντλησης πληροφοριών για το καθετί, τέτοιες ενέργειες πάνω σε τοίχους περιττεύουν…πόσο μάλλον όταν την υπογραφή του κάποιος την αφήνει πάνω σε ένα φυτό.


Η φραγκοσυκιά των φωτογραφιών μας βρίσκεται πλησίον του αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού κι όπως βλέπετε είναι "φορτωμένη" αλλά όχι με καρπούς. 


Ονόματα, αρχικά ονομάτων, παιδιάστικες αναφορές έρωτα από ζευγάρια κι άλλα πολλά «στολίζουν» τα φύλλα της φραγκοσυκιάς.


Και θα μου πείτε καλύτερα να σκαλίσουν τα ονόματα τους πάνω στο φυτό παρά να χαράζουν ότι βρουν μπροστά τους στον αρχαιολογικό χώρο. Σ’ αυτό θα συμφωνήσουμε όμως και πάλι δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε το "γιατί' πίσω από την πράξη αυτή. Μοιάζει ακατανόητο το να αφήνει κάποιος το αποτύπωμα του περάσματος του από τη Φαιστό με αυτό τον τρόπο, πληγώνοντας ένα φυτό.








Σελίδες