Ο ενοριακός ναός των Μεσελέρων του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Ο ενοριακός ναός των Μεσελέρων του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

 


Σε κεντρική θέση μέσα στον οικισμό των Μεσελέρων Ιεράπετρας δεσπόζει ο δίκλιτος καμαροσκεπής ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.


Πρόκειται για το ενοριακό ναό του οικισμού και γι’ αυτό, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, είναι ιδιαίτερα φροντισμένος εσωτερικά και εξωτερικά.


Το βόρειο κλίτος του Αγίου Ιωάννου δεν αποκλείεται να κτίστηκε κατά την τελευταία περίοδο της Ενετοκρατίας στην Κρήτη, όπως μαρτυρά η αρχιτεκτονική του.


Το νότιο κλίτος  της Μεταμορφώσεως είναι προσθήκη του 19ου αιώνα, ακολουθώντας πιστά τις διαστάσεις και τη μορφή που είχε το ήδη υφιστάμενο κλίτος του Αγίου Ιωάννου.


Δυο μεγάλα τοξωτά ανοίγματα, που στηρίζονται σε κίονες, χωρίζουν τα δύο κλίτη, που είναι κατάγραφα με νεώτερες αγιογραφίες καλής τέχνης.


Αν παρατηρήσει κανείς τα περίτεχνα λιθανάγλυφα στοιχεία της κεντρικής θύρας, του αγιοθύριδου αλλά και τη βάση του καμπαναριού στο ναό θα καταλάβει πόσο προσεγμένη και άρτια ήταν η μεταφορά αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών στοιχείων του παρελθόντος στο μεταγενέστερο κτίσμα. Παράλληλα θα δει   όμορφα νεοκλασσικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα το αέτωμα της νότιας θύρας, που βρήκε τη θέση του στο ναό.


Το καμπαναριό του ενοριακού ναού των Μεσελέρων έχει κατασκευαστεί στα μέσα του 20ου αιώνα, αντικαθιστώντας το παλαιότερο, που ωστόσο, όπως λέγεται, ήταν πιο περίτεχνο στις λαξεύσεις του.


Στο εσωτερικό του ευρύχωρου κτίσματος κυρίαρχα στοιχεία είναι οι τοιχογραφίες αλλά και το παλαιό τέμπλο με κάποιες από τις εικόνες που υπήρχαν στον βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου και χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.


Να σημειώσουμε πως στους Μεσελέρους συναντά κανείς ωραία δείγματα βυζαντινών τοιχογραφημένων ναών όπως του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Μαρίνας και λίγο έξω από το χωριό τη Μονή της Παναγίας Βρυωμένου.








Λεπτομέρειες από το παλιό τέμπλο που ενσωματώθηκε στο ναό






Σελίδες