Ο από Ενετοκρατίας τοιχογραφημένος ναός του Αγίου Γεωργίου στους Μεσελέρους - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Ο από Ενετοκρατίας τοιχογραφημένος ναός του Αγίου Γεωργίου στους Μεσελέρους



Σε κεντρικό σημείο των Μεσελέρων, σε μικρή απόσταση από τον ενοριακό ναό της Μεταμόρφωσης και του Αγίου Ιωάννου, βρίσκεται ο χρονολογημένος από την Ενετοκρατία ναός του Αγίου Γεωργίου.

Πρόκειται για ένα μονόχωρο καμαροσκεπή ναό με όμορφες αλλά αποσπασματικά διατηρημένες τοιχογραφίες ,οι οποίες έχουν χρονολογηθεί γύρω στο 1300.

Της Ελένης Βασιλάκη

Κατά το παρελθόν ήταν κατάγραφος όμως έχει καταστραφεί ένα σημαντικό κομμάτι των παραστάσεων που τον κοσμούσαν κυρίως στα πιο ψηλά σημεία της καμάρας, όπως επίσης στην κόγχη του Ιερού αλλά και στο δυτικό τοίχο.

Μια πρώτη βασική συντήρηση  και στερέωση του ναού έγινε εξωτερικά το 2005, με χρήματα της κοινότητας Μεσελέρων, υπό την επίβλεψη της Εφορίας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων. Όπως φαίνεται από τις γάζες στερέωσης που διατηρούνται πάνω σε κάποιες εκ των παραστάσεων μια πρώτη προσπάθεια συντήρησης έγινε και εσωτερικά του κτίσματος.

Το εικονογραφικό πρόγραμμα του μικρού ναού κάλυπτε ο χριστολογικός κύκλος και ο βίος του τιμώμενου Αγίου Γεωργίου ενώ μεμονωμένοι Άγιοι παρουσιάζονται εντός μεταλλίων στην κατώτερη ζώνη του.

 Από τις σωζόμενες τοιχογραφίες προκύπτει πως μάλλον φιλοτεχνήθηκαν από λαϊκό, τοπικό ζωγράφο ο οποίος όμως είχε γνώση της βυζαντινής εικονογραφικής τέχνης και μπορούσε να αποδώσει τις παραστάσεις με τρόπο εκφραστικό.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στην έκδοση της Συνοδικής Επιτροπής Θρησκευτικού Τουρισμού της Εκκλησίας της Κρήτης «Χριστιανικά Μνημεία της Κρήτης», στο ανατολικό τμήμα της καμάρας του ναού αναπτύσσεται η μεγάλη παράσταση της Ανάληψης ενώ στο δυτικό λίγες παραστάσεις από τον κύκλο των Παθών του Χριστού, καθώς και τρεις παραστάσεις από τον βίο του αγίου Γεωργίου.

 Στον βόρειο τοίχο εκτός από μεμονωμένους αγίους, όπως τους μοναστές Εφραίμ τον Σύρο και Ευθύμιο, εικονίζεται η ιδιαίτερα εκτενής παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας με τον Χριστό Κριτή, τους Δώδεκα Απόστολους και το Χορό Αγγέλων στο ανώτερο τμήμα.

 Η  απεικόνιση της κόλασης εμφανίζεται στο κατώτερο τμήμα του βόρειου τοίχου. Χαρακτηριστικές μορφές, ανάμεσα στις άλλες των κολασμένων, αποτελούν οι βασιλείς και οι ιεράρχες, όπως αναγνωρίζονται από τα διάσημα του αξιώματός τους.

Όπως μας διηγήθηκε ο 94χρονος Γιώργος Καπανταϊδάκης από τους Μεσελέρους, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη γειτονιά όπου βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος, πριν από αρκετές δεκαετίες οι τοιχογραφίες του ναού ήταν πανέμορφες με ζωηρά χρώματα. Όμως επειδή γενικότερα το κτίσμα είχε φθορές κάποια στιγμή ανατέθηκε η συντήρηση του σε άτομο δεν είχε γνώση για τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν σε ένα μνημείο κι έτσι άθελα του κατέστρεψε αρκετά πράγματα.

Η αυλή αυτού του ναού, προσθέτει ο κ Καπανταϊδάκης, ήταν μεγάλη και γεμάτη τάφους. Μάλιστα οι φθορές του χρόνου είχαν δημιουργήσει σχισμές στις πλάκες τους κι έτσι πρόσεχαν όταν κινούνταν πάνω τους μην βρεθεί το πόδι τους μέσα σε κάποιο απ αυτούς. Ένας συγχωριανός τους ανέλαβε να τους παραγεμίσει με μπάζα και να στρώσει επάνω τους νέες πλάκες. Μεταγενέστερο είναι και το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα

«Τα δικαιώματα επί του απεικονιζόμενου μνημείου ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ν.3028/2002)» (Copyright Hellenic Ministry of Culture and Sports) (N.3028/2002).


Τμήμα της παράστασης με τους Αποστόλους

Τμήμα της παράστασης της Κολάσεως




Σημαντικές φθορές υπάρχουν σε πολλές τοιχογραφίες από χτυπήματα που έγιναν για να "πιάσει" σοβάς 
 



Σελίδες