Ο "Μεγάλος Περίπατος" του Ηρακλείου πάνω στα τείχη μετατράπηκε σε μεγάλη... "ζούγκλα" - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Ο "Μεγάλος Περίπατος" του Ηρακλείου πάνω στα τείχη μετατράπηκε σε μεγάλη... "ζούγκλα"

 


Πριν από έξι μήνες παρουσιάστηκε στους Ηρακλειώτες το έργο της μεγάλης ανάπλασης που ξεκίνησε ο Δήμος Ηρακλείου πάνω στα ενετικά τείχη της πόλης με σκοπό, μέσα από ήπιες παρεμβάσεις, να παραδοθεί στους δημότες ένας όμορφος χώρος περιπάτου, φορτωμένος με ιστορικές μνήμες.


Τότε είχε μάλιστα περπατήσει, συνοδεύοντας τους δημοσιογράφους, από τον Προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα μέχρι το τέρμα της διαδρομής και ο δήμαρχος της πόλης, προκειμένου όλοι μαζί να απολαύσουν τον χαρακτηριζόμενο από κάποιους «Μεγάλο Περίπατο του Ηρακλείου (δείτε εδώ).


Όπως είχε ειπωθεί στόχος ήταν η διαδρομή πάνω στα τείχη να  λειτουργήσει σαν ένας γραμμικός συμβολικός κήπος “σπαρμένος” με γεγονότα, σύμβολα και αντικείμενα που ανακαλούν αισθήσεις και μνήμες από την ιστορία της πόλης και την φύση του κρητικού τοπίου (δείτε εδώ).


Έξι μήνες μετά, σε μια τυχαία επίσκεψη για φυσική άσκηση που πραγματοποιήσαμε στην περιοχή, η εικόνα που αντικρίσαμε μόνο σε κήπο σπαρμένο με σύμβολα και μνήμες από την ιστορία και τη φύση της Κρήτης δεν παραπέμπει.


Δε γνωρίζουμε, αν φταίει η πανδημία ή υπάρχει άλλος σοβαρός λόγος όμως ότι φυτεύτηκε στη διαδρομή πάνω στα τείχη έχει αφεθεί  στην τύχη του κι έχει πνιγεί από μολόχες, μαντιλίδες και ξυνίδα σε σημείο που σχεδόν δε φαίνεται.


Δεντράκια και φυτά που δεν πρόλαβαν να αναπτυχθούν έχουν χαθεί πίσω από τα αγριόχορτα δημιουργώντας μια εικόνα κακής αισθητικής και σίγουρα εγκατάλειψης.


Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι βάνδαλοι με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες, έκαναν κι εδώ την εμφάνιση τους βάφοντας με σπρέι ενημερωτικούς πίνακες του έργου αλλά και το κτίσμα που προορίζεται για αναψυκτήριο.


Πραγματικά δε θέλουμε να πιστέψουμε πως ο τόσο όμορφος χώρος έχει "ξεχαστεί" από την υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου αλλά ότι πίσω από την εικόνα που παρουσιάζει υπάρχει κάποια λογική εξήγηση.










Σελίδες