Περίπατος του Δημάρχου στα Ενετικά Τείχη-Αλλάζουν όψη και γίνονται προσιτά στους Ηρακλειώτες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Περίπατος του Δημάρχου στα Ενετικά Τείχη-Αλλάζουν όψη και γίνονται προσιτά στους Ηρακλειώτες



Σε ένα άλλο Ηράκλειο αισθάνεται πως βρίσκεται όποιος κάνει τον περίπατο του στο διαμορφωμένο τμήμα των Ενετικών Τειχών της πόλης, ένα σημείο που σύντομα αναμένεται να γίνει το αγαπημένο όλων των Ηρακλειωτών, κι όχι μόνο για περπάτημα αλλά για ένα σωρό άλλες δραστηριότητες.

Ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Βασιλική Συθιακάκη, τον αντιδήμαρχο Γιάννη Αναστασάκη, υπηρεσιακά στελέχη και αρκετούς δημοσιογράφους, περπάτησε χθες το απόγευμα πάνω στα τείχη, από την Πύλη Βηθλεέμ ως τον Προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα ,και δέχθηκε πολλά συγχαρητήρια για τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται εκεί.

Δεκάδες πολίτες την ίδια ώρα έκαναν στο ίδιο σημείο τη βόλτα τους, άλλοι με την παρέα τους κι άλλοι με τα κατοικίδια τους, άλλοι με ποδήλατο, άλλοι έτρεχαν ενώ υπήρχαν κι εκείνοι που με θέα τη θάλασσα έκαναν γιόγκα.

Πραγματικά ένα σημείο ανάσα για το Ηράκλειο, κάτι που είχε και ταυτόχρονα του έλειπε, καθώς καλύπτει μια τεράστια έκταση, προσφέρει εκπληκτική θέα και κυρίως είναι μάρτυρας της ιστορίας αυτής της πόλης.

Όπως δήλωσε ο κ. Λαμπρινός, πρόκειται για μια πρώτη φάση παρεμβάσεων που υλοποιεί ο Δήμος στα τείχη ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη, ολοκληρώνοντας αισθητικά και ουσιαστικά το σχεδιασμό που υπάρχει.

Οι στοές και οι πύλες των τειχών, εξήγησε ο ίδιος, έχουν ήδη υποστεί παρεμβάσεις από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές κι έτσι έμενε το ισόπεδο τμήμα των τειχών, στο οποίο πρώτη φορά γίνεται έργο ευπρεπισμού και ανάδειξης .

Η δεύτερη φάση θα καλύπτει σοβαρότερες παρεμβάσεις και θα δημοπρατηθεί σε λίγους μήνες ώστε σε ένα 12μηνο από την εγκατάσταση του εργολάβου να παραδοθεί το έργο.

Ο κ Λαμπρινός με έμφαση τόνισε πως και μόνο το ότι μπορεί πλέον κάποιος να περπατήσει σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Μεσογείου είναι πολύ σπουδαίο κι αυτή είναι και η επιδίωξη του Δήμου, δηλαδή να το χαίρονται και να το απολαμβάνουν οι δημότες με τα παιδιά τους, καθημερινά, προσελκύοντας και τους επισκέπτες της πόλης γνωρίζοντας έτσι μια άλλη όψη του Ηρακλείου.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο Γιάννη Αναστασάκη και όλους τους συνεργάτες του που εργάστηκαν γι αυτό το αποτέλεσμα και βεβαίως την αρχαιολογική υπηρεσία και ειδικότερα τις κυρίες Συθιακάκη και Κανάκη με τις οποίες υπήρξε άριστη συνεργασία.

Ένας από τους ευφυέστερα σχεδιασμένους αμυντικούς περιβόλους 

Η κ. Συθιακάκη από την πλευρά της περιέγραψε πως τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου αποτελούν την τρίτη κατά σειρά οχύρωση της πόλης και τη μεγαλύτερη. Ξεκίνησαν να κτίζονται στη διάρκεια του 16ου αιώνα ενόψει την απειλής των Οθωμανών.

Είναι ένα έργο που ακολουθεί το προμαχωνικό σύστημα, είναι δηλαδή προσαρμοσμένο στις ανάγκες που προέκυψαν από τη χρήση της πυρίτιδας και των μεγάλων πυροβόλων όπλων.

Η ίδια το χαρακτήρισε ως ίσως ένα από τους ευφυέστερα σχεδιασμένους αμυντικούς περιβόλους, πρακτικά απόρθητος, καθώς άντεξε 21 χρόνια πολιορκίας και αδιάκοπου σφυροκοπήματος από τους Οθωμανούς και τελικά παραδόθηκε κατόπιν προδοσίας. Είναι, πρόσθεσε, ένα σύμβολο του αγώνα της ανθρωπότητας για την ελευθερία και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουμε και να το αναδείξουμε γι αυτό και όλοι οι Ηρακλειώτες, προέτρεψε, έχουμε μια ηθική υποχρέωση απέναντι σε αυτό το μνημείο που κτίστηκε για να διαφυλάξει τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης.












Σελίδες