Λίτσι: Το εξωτικό φρούτο που πλέον βρίσκουμε και στην Κρήτη με την τεράστια διατροφική αξία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Λίτσι: Το εξωτικό φρούτο που πλέον βρίσκουμε και στην Κρήτη με την τεράστια διατροφική αξία

 


Το lychee είναι ένα παράξενο, στην όψη, αλλά θαυμάσιο, στη γεύση, φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία.


Ο καρπός του έχει καλλιεργηθεί για περισσότερα από 4.000 χρόνια στην Κίνα όπου θεωρούνταν εξαιρετική λιχουδιά από την αυτοκρατορική αυλή.


Τώρα πια τα δέντρα λίτσι τα βρίσκουμε σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στην Ελλάδα αφού οι καρποί τους ξεχωρίζουν για τη γλυκιά και «λουλουδένια» γεύση τους. 


Προσπάθειες γίνονται από "ψαγμένους" καλλιεργητές εξωτικών φυτών για να καλλιεργηθεί και στην Κρήτη, όπου οι συνθήκες δεν είναι αρνητικές για την ανάπτυξη του. Οι καρποί του πωλούνται ανά διαστήματα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ του νησιού και καταστήματα με εξωτικά φρούτα και λαχανικά.


Τα λίτσι τρώγονται συνήθως φρέσκα και μερικές φορές χρησιμοποιούνται σε φρουτοσαλάτες, χυμούς, παγωτά, ζελέ ακόμη και κρασιά.


Τα αειθαλή δέντρα τους μπορούν να φτάσουν τα 30 μέτρα ύψος. Παράγουν κόκκινα ή πορτοκαλορόζ  φρούτα με μια σκληρή, ανώμαλη, φλούδα που βγαίνει εύκολα ενώ μοιάζουν με μεγάλα σμέουρα.


Έχουν λευκή σάρκα και έναν ενιαίο, μεγάλο, μη βρώσιμο κουκούτσι σαν βελάνίδι.  Είναι ζουμερά με ξεχωριστό, ελαφρώς όξινο άρωμα και γεύση που μοιάζει με εκείνη των σταφυλιών αλλά αφήνοντας μια αίσθηση ροδόνερου.




Διατροφική αξία


Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη διατήρηση της βέλτιστης υγείας του εντέρου όπως και του υγιούς βάρους. Ένα από τα πιο άφθονα και μοναδικά θρεπτικά συστατικά αυτού του φρούτου είναι η ολιγονόλη, η οποία περιέχει μια σειρά από πολύτιμα αντιοξειδωτικά.


Τα λίτσι είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, παρέχοντας το 119% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας σε μία μερίδα.  Περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα βιταμινών Β, όπως βιταμίνη Β6, καθώς και κάλιο, θειαμίνη, νιασίνη, φολικό οξύ και χαλκό.

 

Ανοσοποιητικό


Πλούσιο σε βιταμίνη C, το lychee έχει επίσης πάνω από το 100% της καθημερινής απαίτησης του οργανισμού σε ασκορβικό οξύ (ABA), ενισχύοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

 

Πέψη


Είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών που ρυθμίζουν την κίνηση του εντέρου και αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα.


Αντιϊκή δράση


Οι προανθοκυανιδίνες που υπάρχουν στα λίτσι είναι γνωστό ότι έχουν ισχυρή δράση έναντι των ιών. Η λικετανίνη Α2, ένα συστατικό των λίτσι, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

 

Κυκλοφορία του αίματος


Η υψηλή περιεκτικότητα σε χαλκό βοηθά στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα καθώς παράγονται περισσότερα ερυθροκυττάρα


Αρτηριακή πίεση


Βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης διατηρώντας την ισορροπία υγρών.


Δέρμα


Η βιταμίνη C που περιέχουν δρα ως αντιοξειδωτικό και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν ρυτίδες, κηλίδες και πρόωρη γήρανση του δέρματος.

 

Απώλεια βάρους


Είναι μια μεγάλη πηγή διαιτητικών ινών που παίζει καθοριστικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και σχεδόν αμελητέα περιεκτικότητα σε λιπαρά.

 

Αντι-φλεγμονώδης δράση


Όντας πλούσια σε φλαβανόλη, τα εκχυλίσματα από λίτσι είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν φλεγμονές και βλάβες ιστών.

 

Γερά οστά


Τα μέταλλα που βρίσκονται στα λίτσι, όπως το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο χαλκός, αυξάνουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά, καθιστώντας τα έτσι γερά και υγιή.

 

Τα λίτσι έχουν ένα αρνητικό και αυτό είναι το υψηλό τους περιεχόμενο σε ζάχαρη που φθάνει τα 29 περίπου γραμμάρια σε ένα φλιτζάνι. Για το λόγο αυτό, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ειδικά από διαβητικούς.


(Πηγή πληροφορίων itrofi)




Σελίδες