Οι Παναγίες της Κράνας Μυλοποτάμου-Τι συνέβη και δεν γκρεμίστηκε ο παλιός ναός - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Οι Παναγίες της Κράνας Μυλοποτάμου-Τι συνέβη και δεν γκρεμίστηκε ο παλιός ναός

 



Την Κοίμηση της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, τη διπλογιορτάζουν στην Κράνα Μυλποτάμου και αιτία είναι οι δύο ναοί της που είναι κτισμένοι σε απόσταση λίγων μέτρων ο ένας από τον άλλο.


Υπό κανονικές συνθήκες θα υπήρχε μόνο ένας ναός στο χωριό όμως την τελική απόφαση να μην γκρεμιστεί ο παλιός την πήρε κάποιος που έχει τη δύναμη και τη χάρη να επηρεάζει τα πάντα.


Ο μικρός και μονόχωρος ναός της Κοιμήσεως στέκει στο σημείο εδώ και αιώνες. Ήταν η πρώτη εκκλησία που λειτούργησε μέσα στην Κράνα. Δε γνωρίζουμε αν πάνω από τα πολλά στρώματα ασβέστη φέρει τοιχογραφικό διάκοσμο ωστόσο ξέρουμε πως κάποια στιγμή, που η Κράνα μεγάλωσε και ο πληθυσμός της πολλαπλασιάστηκε, πάρθηκε απόφαση να γκρεμιστεί και δίπλα ακριβώς να κτιστεί ένας μεγάλος, καινούργιος, ναός της Παναγίας.


Όμως η απόφαση αυτή δεν έμελλε να υλοποιηθεί ποτέ καθώς το μηχάνημα που επιστρατεύθηκε για να τη γκρεμίσει ανατράπηκε μπαίνοντας στο χωριό κι αυτό εξελήφθη ως Θείο μήνυμα να μην πειραχτεί ο παλιός ναός.


Ο εφημέριος της Κράνας εκείνη την εποχή, μακαριστός Βασίλειος Μανιάς, με καταγωγή από την Αξό, προχώρησε τα σχέδια για την κατασκευή του νέου ναού, δίπλα στον παλιό, θέτοντας το θεμέλιο λίθο στις αρχές της δεκαετίας του 1980.


Μερικά χρόνια αργότερα, περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο ναός εγκαινιάστηκε. Είναι μονόκλιτος αλλά με μεγάλους χώρους ικανούς να καλύψουν τις ανάγκες των πιστών του οικισμού, που δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να δείχνουν την ευλάβεια τους στην παλιότερη εκκλησία της Κοίμησης.


Στην ίδια μικρή πλατεία που βλέπουμε τους δυο ναούς κτίστηκε και το ωραίο εκκλησιαστικό μουσείο της Κράνας, που φιλοξενεί αρκετά και ενδιαφέροντα εκθέματα (μπορείτε νατο δείτε εδώ).


(Πληροφορίες για τους δυο ναούς μας διέθεσε ο εφημέριος των Λιβαδίων π. Ανδρέας Κόκκινος)


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα



Εικόνες από τον παλιό ναό







Σελίδες