Λίπανση των φυτών μας με ψάρια; Κι όμως είναι ότι καλύτερο μπορούμε να τους προσφέρουμε - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Λίπανση των φυτών μας με ψάρια; Κι όμως είναι ότι καλύτερο μπορούμε να τους προσφέρουμε

  


Έχετε ποτέ σκεφτεί να λιπάνετε τον κήπο και τα παρτέρια σας με ψάρια;  Προφανώς για τους περισσότερους η απάντηση είναι αρνητική.


Όμως όχι μόνο αυτός ο τρόπος προτείνεται από τους ανθρώπους που ξέρουν αλλά αποτελεί και μια άριστη επιλογή αν σκεφτούμε πως από τον περιοδικό πίνακα των 118 γνωστών στοιχείων της φύσης μπορούμε να βρούμε τα 60 τουλάχιστον σε ένα ψάρι.


Όπως διαβάσαμε σε ανάρτηση διαχειριστή της σελίδας «Καλλιεργητές σπάνιων φρούτων και φυτών, τροπικά, υποτροπικά, και άλλα..», που εντοπίσαμε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης , τρία είναι τα βασικά στοιχεία απαιτούμενα για την φυτική ανάπτυξη,το άζωτο, το φώσφορο και το κάλιο. Ένα ψάρι  διαθέτει, όχι μόνο αυτά αλλά  57 επιπλέον που θα θρέψουν το έδαφος και τους μικροοργανισμούς, οι οποίοι θα θρέψουν με την σειρά τους τα φυτά.


Τα θρεπτικά συστατικά δεν βρίσκονται μόνο στη σάρκα, αλλά και στα κόκαλα, τα λέπια, το δέρμα και τα εντόσθια του ψαριού.


Όσοι μάλιστα θέλετε να ετοιμάσετε τα παρτέρια σας για την άνοιξη, τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος.


Βέβαια μην πάει κανείς και αγοράσει ψάρια για αυτόν τον σκοπό. Θα χρησιμοποιήσετε είτε τα υπολείμματα τους, πριν τα μαγειρέψετε, ή ολόκληρα εάν έχουν χαλάσει και πρόκειται να πεταχτούν. Αν έχετε και κανένα φίλο ψαρά να σας προμηθεύσει με ψάρια, που έτσι κι αλλιώς θα πετούσε, ακόμα καλύτερα.




Πως γίνεται η λίπανση


Τοποθετούμε λοιπόν στα παρτέρια ή στον κήπο μας τα ψάρια, τουλάχιστον 40 με 50 εκατοστά βαθιά, και τα θάβουμε. Σε 3 μήνες που θα φυτέψουμε τα καλοκαιρινά φυτά θα έχουν λιώσει και απελευθερώσει τα συστατικά τους στο χώμα.


Αν έχουν μείνει παρ' όλα αυτά  κάποια υπολείμματα, θα έχει σταματήσει η θερμή κομποστοποίηση και δεν θα επηρεάσει καθόλου τα φυτά.


Σε ένα υγιές χώμα χωρίς περιττό σκάψιμο οι μυκόριζες που θα χουν αναπτυχθεί θα μεταφέρουν τα θρεπτικά συστατικά από τα ψάρια, στα υπόλοιπα φυτά του κήπου σας.


Αν τώρα έχετε γάτους στο σπίτι και μάλιστα με ευαίσθητη μύτη τότε μπορείτε να βάλετε λίγο ασβέστη κήπου πάνω από το χώμα σας κι έτσι θα αποτρέψετε τα ζώα από το να σκάψουν, αν και στο βάθος που προτείνεται να θαφτούν τα ψάρια συνήθως δεν φτάνουν τα ζώα.

Σελίδες