Το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο της Κράνας-Στολίδι στο ορεινό χωριό του Μυλοποτάμου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Το Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο της Κράνας-Στολίδι στο ορεινό χωριό του Μυλοποτάμου




Τι κι αν έχει κάτι παραπάνω από 100 μόνιμους κατοίκους, η Κράνα, αυτό το όμορφο, μικρό, ορεινό χωριό του Μυλοποτάμου διαθέτει το δικό του Μουσείο, Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό, όπου φυλάσσει και εκθέτει όλα εκείνα τα αντικείμενα που συνθέτουν την ίδια την ιστορία του χωριού.


Ουσιαστικά  ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016 κι διαρκώς βρίσκεται σε διαδικασία συγκέντρωσης υλικού από τους κατοίκους της Κράνας, ώστε σταδιακά να εμπλουτίσει το περιεχόμενο του, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους που ζουν εκεί αλλά και μία γρήγορη περιήγηση στο παρελθόν για όσους περνούν από την Κράνα και το επισκέπτονται.


Παλιές εικόνες από το Βυζαντινό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου

Μέσα στο Μουσείο των δύο αιθουσών μπορεί να δει κανείς άμφια και εκκλησιαστικά είδη που χρησιμοποιούσε μια από τις ηρωικότερες μορφές που γέννησε η Κράνα, ο Νικόλαος Κόκκινος ή Παπα-Κρανιώτης, ήρωας του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου το 1866.

Επίσης στον ίδιο χώρο εκτίθενται αντίστοιχα είδη άλλων παλιών ιερέων του χωριού μαζί με σπάνια εκκλησιαστικά βιβλία τυπωμένα στη Βενετία.

 Εκεί στις προθήκες του και το «Βραβείο» του χωριού, ένα μικρό δηλαδή βιβλιαράκι όπου καταγράφονται όλοι όσοι έχουν αποδημήσει εις Κύριον από το 1925 κι έπειτα, τους οποίους μνημονεύει ανελλιπώς κάθε χρόνο την ημέρα των Ψυχών ο ιερέας της Κράνας.


Στην πρώτη αίθουσα του Μουσείου φυλάσσονται επίσης παμπάλαιες εικόνες από το τέμπλο του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Χριστοφόρου, που βρίσκεται στο νεκροταφείο της Κράνας (δείτε εδώ) καθώς και πληθώρα εργόχειρων παλιότερων εποχών. Κεντητά με τη λεγόμενη κρητική βελονιά, με ριζοβελονιά , υφαντά με θαυμάσιες λεπτοδουλεμένες δαντέλες βλέπουμε στις προθήκες του Μουσείου.

Ανάμεσα στα εκθέματα ένα κράνος, όπου διακρίνεται η τρύπα που του άνοιξε η σφαίρα, και παλιές ζυγαριές με τις περίφημες οκάδες και τα  δράμια τους.


Βλέποντας αυτό το Μουσείο σε αυτό το μικρό χωριό δεν μπορεί κανείς παρά να συγχαρεί όλους όσοι βοήθησαν για τη δημιουργία και τη λειτουργία του σήμερα.

 Είναι πραγματικά αξιέπαινο το ότι τιμούν και αναδεικνύουν την ιστορία του χωριού τους με αυτό τον υπέροχο τρόπο. Θα ήταν ευχής έργο να βρούν κι άλλους μιμητές μια και τα περισσότερα χωριά της Κρήτης έχουν πλούσιο λαογραφικό, εκκλησιαστικό, ιστορικό, γεωλογικό υλικό να παρουσιάσουν, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους. 

Ελένη Βασιλάκη 


Η προθήκη με τα αμφια του ήρωα Παπα-Κρανιώτη











Σελίδες