Ζούρβα Χανίων: Ο παράδεισος του κυπαρισσιού και όσων αγαπούν τη φύση - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Ζούρβα Χανίων: Ο παράδεισος του κυπαρισσιού και όσων αγαπούν τη φύση

 


Όσοι έχουν βρεθεί έστω και μια φορά στη Ζούρβα Χανιών ξέρουν πως Ζούρβα σημαίνει πράσινο και ειδικότερα κυπαρίσσι.


Η φύση φιλοδώρησε αυτή την όμορφη γωνιά της Κρήτης με ένα υπέροχο δασικό τοπίο, από τα λίγα που μπορεί κανείς να βρει πάνω στο νησί μας σε αυτή την έκταση και πυκνότητα.


Οι λιγοστοί κάτοικοι του οικισμού Ζούρβα, ο οποίος ανήκει στο Δήμο Πλατανιά, έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται προνομιούχοι αφού ζουν στην κυριολεξία μέσα στο πράσινο και μπορούν καθημερινά να αντικρίζουν τα ψηλά κυπαρίσσια των βουνών τους.


Η Ζούρβα απέχει περίπου 22 χιλιόμετρα από τα Χανιά κι είναι κτισμένη σε υψόμετρο 548 μέτρων.Η περιοχή θεωρείται παράδεισος για τους φυσιολάτρες και τους πεζοπόρους μια και οι επιλογές που υπάρχουν γι αυτούς, τόσο για εξερεύνηση όσο και για διαδρομές μέσα στη φύση, είναι πολλές.


Από το χωριό ξεκινούν μονοπάτια χαρτογραφημένα αλλά και δευτερεύοντα που οδηγούν είτε σε υπόγειους παραδείσους, όπως το Βρυσί (δείτε εδώ), είτε σε φαράγγια όπως αυτό της «Τρομάρισσας» και του Λαγγού είτε απλά μέσα στο δάσος για να θαυμάσει κανείς τα πυκνά και ψηλά κυπαρίσσια του.


Σε κοντινές αποστάσεις εξάλλου βρίσκονται άλλα πανέμορφα και με ενδιαφέρον χωριά όπως τα Μεσκλά (δείτε εδώ) αλλά και η Δρακόνα (δείτε εδώ)


(Αντλήθηκαν πληροφορίες από τη σελίδα του Δήμου Πλατανιά)









Στη μέση του δρόμου από Δρακώνα προς Ζούρβα 


Σελίδες