Χόντρος με λαχανικά και προαιρετικά με απάκι σύγγλινο λουκάνικο ή καπνιστή μπριζόλα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Χόντρος με λαχανικά και προαιρετικά με απάκι σύγγλινο λουκάνικο ή καπνιστή μπριζόλα

 



Πεντανόστιμο και χορταστικό, εύκολο και γρήγορο φαγητό και κυρίως χορταστικό ο χόντρος, δηλαδή το σπασμένο σιτάρι, όπως το λέμε στην Κρήτη ψημένο με διάφορα λαχανικά.


Για ενίσχυση της γεύσης του μπορούμε να προσθέσουμε σύγγλινο, απάκι, λουκάνικο ή καπνιστή μπριζόλα στη συνταγή.


Η διαδικασία για την προετοιμασία του είναι απλή.


Παίρνουμε ότι λαχανικά μας αρέσουν και έχουμε στο σπίτι μας και τα κόβουμε σε κυβάκια. Μπορούμε να βάλουμε δύο μικρές πατάτες, δυο καρότα, μια μελιτζάνα, 2-3 κολοκυθάκια, 1-2 πιπεριές, όλα σε κυβάκια.


Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο ένα μέτριο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε τα λαχανικά. 


Τα ανακατεύουμε να πάρουν λίγο από το λάδι και προσθέτουμε μια κούπα νερό και μια με δυο ντομάτες τριμμένες.


Αφήνουμε κανένα πεντάλεπτο να πάρουν βράση και ακολούθως προσθέτουμε 1 με 1,5 κούπα χόντρο και συμπληρώνουμε άλλες δύο κούπες νερό. 


Επειδή το σιτάρι τραβάει νερό προσέχουμε στο ψήσιμο κι αν χρειαστεί συμπληρώνουε ώστε να ψήνεται όμορφα αλλά να μην είναι σαν σούπα.


Επίσης προσοχή στο ανακάτεμα. Μόλις ψηθεί λίγο ο χόντρος θέλει τακτικό ανακάτεμα γιατί κολλάει κι επειδή κατά τον κοχλασμό πετάγεται έξω θέλει μεγάλη κατσαρόλα και μακριά κουτάλα για να μην σας κάψει τα χέρια. 


Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο ρίχνετε μέσα στο "ενισχυτικό γεύσης" , δηλαδή το απάκι ή το σύγγλινο ή τη μπριζόλα ή το λουκάνικο κομμένο σε μικρά κομμάτια.


Αλάτι και πιπέρι βάζετε όσο σας αρέσει.


Περίπου μισή ώρα είναι αρκετή για να ετοιμαστεί το φαγητό και να χυλώσει.




Σελίδες