Κρητικόπουλα 3ης γενιάς από την Αυστραλία απαγγέλουν για την επέτειο του Αρκαδίου και συγκινούν - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Κρητικόπουλα 3ης γενιάς από την Αυστραλία απαγγέλουν για την επέτειο του Αρκαδίου και συγκινούν

 


Η καρδιά του Κρητικού, σε όποιο μέρος της γης κι αν βρεθεί, πάντα βρίσκει τον τρόπο να τιμά την πατρίδα του, ίσως κάποιες φορές πιο δυνατά απ ότι όλοι εμείς που παραμένουμε στο νησί μας και θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα.


Τρανό παράδειγμα η οικογένεια Πλατύρραχου που ζει εδώ και πολλές δεκαετίες στην μακρινή Αυστραλία.


Με αφορμή την επέτειο της 8ης Νοεμβρίου, οπότε και γράφτηκε στο πάνθεον της ιστορίας μας το σπουδαίο γεγονός του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου, τα δυο εγγόνια του κ. Οδυσσέα Πλατύρραχου, 3ης γενιάς Κρητικόπουλα του Σύδνεϋ, απαγγέλουν στίχους από το τραγούδι του Αρκαδίου και συγκινούν.


Δεν θέλουν οι παππούδες και οι γονείς αυτών των παιδιών να ξεχάσουν τις ρίζες τους και κάνουν κάθε προσπάθεια να τους περάσουν τα σπουδαία ιδανικά που έκαναν τους Κρητικούς του παρελθόντος, σε δύσκολες στιγμές, να ξεχωρίζουν και να βάζουν την πατρίδα τους πάνω και πέρα από τις ζωές τους.


Όπως γράφει ο πατέρας τους Μιχάλης, στο συνοδευτικό κείμενο του σχετικού βίντεο:


« Ας ταξιδέψει η φαντασία μας, ημέρα μνήμης που είναι σήμερα και ας βρεθούμε έστω και με αυτόν τον τρόπο από το Σύδνεϋ με τον νου και την καρδιά μας στον ιερό εκείνο χώρο "σύμβολο" κάθε Κρητικού και κάθε δικαίου, στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, όπου το 1866 οι Κρήτες με το ολοκαύτωμά τους συγκίνησαν την παγκόσμια κοινή γνώμη και έστρεψαν τις μεγάλες δυνάμεις υπέρ του Κρητικού αγώνα για λευτεριά και ένωση.


Στην απαγγελία ο εξάχρονος Χαράλαμπος Πλατύρραχος και οκτάχρονος Οδυσσέας Πλατύρραχος 3ης γενιάς Κρητικόπουλα γεννημένα και μεγαλωμένα όπου ζούνε στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας»




Σελίδες