Ο σπηλαιώδης ναός της Αγίας Δύναμης στις πηγές της Αργυρούπολης Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Ο σπηλαιώδης ναός της Αγίας Δύναμης στις πηγές της Αργυρούπολης Ρεθύμνου

 


Στην περιοχή της Αργυρούπολης στο Ρέθυμνο, εκεί όπου αναβλύζουν οι περίφημες πηγές της, βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός της Αγίας Δύναμης.


Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα μικρό ναό που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, η εικόνα του οποίου βρέθηκε μέσα στη συγκεκριμένη σπηλαίωση που μετατράπηκε τελικά σε ναό.


 Συνήθως το χαρακτηρισμό Αγία Δυνάμη τον αποδίδουμε στην Παναγία και μάλιστα υπάρχουν ναοί της σε διάφορα σημεία της Ελλάδας που έχουν αυτό το προσωνύμιο. Η περίπτωση όμως της Αργυρούπολης είναι ξεχωριστή και ίσως σχετιζόμενη με τη δύναμη της εικόνας που βρέθηκε μέσα στο σπήλαιο ή ακόμα και με τη δύναμη του νερού, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό στο εσωτερικό του.


Προχωρώντας από το σημείο όπου βρίσκονται οι πρώτες ταβέρνες στις πηγές της Αργυρούπολης ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο ναΐσκο.


Στο εσωτερικό του βλέπουμε ένα χαμηλό τοιχίο όπου είναι τοποθετημένη εικόνα του Αγίου Ιωάννη ενώ παράλληλα του ανοίγεται φυσική σπηλαίωση απ' όπου ρέει άφθονο νερό.


Στο σπηλαιώδη ναό δεν θα βρείτε πολλές εικόνες, που έτσι κι αλλιώς καταστρέφονται λόγω της υγρασίας, ούτε άλλες περιττές πολυτέλειες.


 Πιστοί έχουν κρεμάσει πάνω στο βράχο τα ιδιαίτερα τάματα τους, που δεν είναι τα συνηθισμένα μεταλλικά, αλλά βραχιολάκια και κομποσκοίνια.


Ο ναίσκος δέχεται πλήθος πιστών τόσο στη γιορτή του, στις 29 Αυγούστου, (Αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου) όσο και κατά τη διάρκεια των μηνών που παραμένουν ανοικτές οι ταβέρνες των πηγών της Αργυρούπολης, οι οποίες προσελκύουν έλληνες και ξένους επισκέπτες.











Σελίδες