Πεζοπορία στο παρθένο και άκρως εντυπωσιακό φαράγγι του Αναποδάρη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Πεζοπορία στο παρθένο και άκρως εντυπωσιακό φαράγγι του Αναποδάρη

 


 

Αν νομίζετε πως τολμηροί στη διάσχιση δύσκολων φαραγγιών είναι μόνο οι έμπειροι ορειβάτες κάνετε λάθος. Τρανό παράδειγμα ο ιερέας και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκινιά, της πρώην επαρχίας Μονοφατσίου.

 

Το περασμένο Σάββατο για δεύτερη φορά, (το 2010 ήταν η πρώτη), με πρωτοβουλία του Συλλόγου ομάδα κατοίκων, μαζί τους ο εφημέριος του χωριού π. Μιχαήλ Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Καρτσάκης και ο δημοτικός σύμβουλος Μινώα Πεδιάδος  Μανώλης Ζαμπουλάκης, διέσχισαν το φαράγγι στο οποίο κυλά ο ποταμός Αναποδάρης.

 

Ξεκίνησαν από το Σκινιά, λίγο πιο κάτω από το ξωκλήσι του Αγίου Θεοδώρου, και κατέληξαν, μετά από μια όχι και τόσο εύκολη, πεντάωρη πορεία σχεδόν 10 χιλιομέτρων, στην βοτσαλωτή παραλία Δέρματος όπου εκβάλει το ποτάμι.

 

Το καλοκαίρι το φαράγγι είναι στεγνό, αν και σε σημεία του σχηματίζονται μεγάλες κολύμπες με βρώμικο στάσιμο νερό που πρέπει να παρακαμφθούν.

 

Οι εικόνες από το φαράγγι άκρως εντυπωσιακές, με κάθετα συμπαγή ασβεστολιθικά τοιχώματα και σχηματισμούς στην κοίτη του που προκαλούν δέος. Με περάσματα κάτω από πέτρινες αψίδες, πάνω από τεράστιους βράχους και σε βραχώδεις επιφάνειες με μεγάλη κλίση η διάσχιση του σίγουρα μόνο πλήξη που δεν προκαλεί.

 

Φέτος μαζί με τους ατρόμητους Σκινιανούς, που διάβηκαν το φαράγγι, τρία άτομα με μεγαλύτερη εμπειρία στις πεζοπορίες που βοήθησαν αρκετά στη διάσχιση του.

 

Μάλιστα, όπως μας περιέγραψε ο π. Μιχαήλ, από τότε που το διέσχισαν πρώτη φορά είχαν βάλει σημάδια σε δύσκολα σημεία να ξέρουν από πού θα πιαστούν και πως θα περάσουν τα εμπόδια που η φύση όρθωνε μπροστά τους.

 

Μαζί τους είχαν πάρει σχοινί, για τα σχεδόν κάθετα βράχια, και πολύ διάθεση να φθάσουν στο τέρμα, παρά την κοπιώδη και πολύωρη προσπάθεια που έπρεπε να καταβάλλουν.

 

Οι κυνηγοί της περιοχής έχουν πάντως να λένε για συνάντηση τους με φουρόγατο μέσα στο φαράγγι του Αναποδάρη!!!


Όρκο για φουρόγατο δεν παίρνουμε όμως σίγουρα σε αυτό κυκλοφορούν γουρούνια. Προ ετών ξέφυγαν κάποια από σπίτι της περιοχής και βρήκαν καταφύγιο στο φαράγγι όπου φαίνεται να έχουν αναπαραχθεί. Πατημασιές τους συνάντησαν φέτος τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου.

 

Να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με πληροφορίες, από το 2010 υπάρχει μελέτη στα συρτάρια του οικείου δήμου για αξιοποίηση του παρθένου και πανέμορφου αυτού φαραγγιού ώστε να μπορέσει περισσότερος κόσμος, που ασχολείται με διάσχιση φαραγγιών, να το γνωρίσει. 


Μέχρι σήμερα ωστόσο κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν γίνει. Ελπίζουμε η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκινιά να δώσει το έναυσμα.























Σελίδες