Το σπάνιο φαινόμενο Kelvin Helmholtz στον ορίζοντα του Πανασού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Το σπάνιο φαινόμενο Kelvin Helmholtz στον ορίζοντα του Πανασού

 



Ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο είχε την ευκαιρία και την τύχη να αποθανατίσει κατά τη σημερινή δύση του ήλιου, με την φωτογραφική του μηχανή, ο Νίκος Φουκάκης στον Πανασό, το όμορφο χωριό του.


Πρόκειται για ένα νέφος Helmholtz στην δημιουργία του οποίου, όπως ο ίδιος γράφει, συνεργάστηκαν οι  νοτιοανατολικες κορυφές του Ψηλορείτη, Διπλόρι και Γυριστή, με τα ανοδικά ρεύματα του Νοτιά.


Μπορεί να μην ήμασταν τόσο τυχεροί όσο ο Νίκος για να το θαυμάσουμε από κοντά όμως μέσα από τις φωτογραφίες που μας διέθεσε μπορούμε να το χαρούμε έστω εκ του μακρόθεν.


Εξάλλου λίγη φαντασία μόνο χρειάζεται για να... κολυμπήσουμε στο κυμματώδες σύννεφο.


Πως δημιουργείται το φαινόμενο


Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί πως ο εν λόγω κυματισμός πήρε το όνομα του από τους λόρδους Kelvin (1864-1907) και Herman Von Helmholtz (1821-1894) που προσδιόρισαν το είδος της αστάθειας που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία του.


 Αυτά τα σύννεφα, επισημαίνει ο κ. Κολυδάς, είναι σχετικά σπάνια και διαρκούν συνήθως λίγα λεπτά ενώ η αστάθεια που τα προκαλεί ονομάστηκε Kelvin Helmholtz Instability KHI προς τιμήν των δύο επιστημόνων.Πράγματι και το νέφος στην περιοχή του Πανασού δεν κράτησε πάνω από δέκα λεπτά πριν αρχίσει να διαλύεται.


Τα κύματα, αυτού του είδους, σχηματίζονται στα όρια μεταξύ των στρωμάτων αέρα που έχουν διαφορετικές πυκνότητες και ταχύτητες ανέμου. Ο αέρας στο στρώμα πάνω από το σύννεφο είναι αραιότερος και κινείται γρηγορότερα από τον αέρα στο στρώμα που περιέχει το σύννεφο, που είναι πυκνότερος και κινείται με μικρότερη ταχύτητα. 


Η ανάπτυξη των κυμάτων αυτών δηλαδή είναι παρόμοια με αυτή που συμβαίνει όταν σχηματίζονται κύματα στον ωκεανό καθώς ο άνεμος πνέει πάνω από το νερό.






Σελίδες