Η εκκλησία της Αγίας Πελαγίας στο Κάτω Καρουζανώ και το τάμα που οδήγησε στην ανέγερση της - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Η εκκλησία της Αγίας Πελαγίας στο Κάτω Καρουζανώ και το τάμα που οδήγησε στην ανέγερση της


 

Στο Κάτω Καρουζανώ, ( Καρουζανό) στην πρώην επαρχία Πεδιάδος, συναντάμε, μπαίνοντας στο χωριό, την εκκλησία της Αγίας Πελαγίας προστάτιδας του οικισμού.


Πρόκειται για κτίσμα μάλλον των αρχών του 20ου αιώνα, τάμα της Ειρήνης Κατσουνάκη που ήθελε πολύ να αποκτήσει ένα κοριτσάκι.


Κάτοικος του χωριού μας διηγήθηκε πως η κτήτορας ήταν μια πλούσια γυναίκα και μοναχοκόρη που ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε έναν εργάτη της και επιθυμούσε όσο τίποτα άλλο να αποκτήσει μαζί του μια κορούλα γιατί της «έτρεχαν» μόνο γιοί. Για να γίνει μάλιστα πράξη η επιθυμία της έκανε και τάμα να κτίσει μια εκκλησία και να την αφιερώσει στην Αγία Πελαγία.


Πράγματι η προσευχή της εισακούστηκε και κατάφερε να γεννήσει μια κόρη. Όμως οι εποχές ήταν δύσκολες, το παιδί αρρώστησε και πέθανε από πνευμονία.


Ωστόσο ο ναός έμεινε και σήμερα αποτελεί ένα μικρό στολίδι για τον οικισμό, που παρότι δεν απέχει πολύ από μεγάλα αστικά κέντρα και διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τη ζωή εκεί ευχάριστη, έχει απομείνει σχεδόν έρημος με ελάχιστους κατοίκους.


Η εκκλησία της Αγίας Πελαγίας είναι μονόχωρη αλλά αρκετά άνετη εσωτερικά. Το ξύλινο τέμπλο της, με τα έντονα χρώματα, φέρει όμορφες διακοσμητικές λεπτομέρειες με τις δεσποτικές του εικόνες να έχουν ζωγραφιστεί το 1906 και να αποτελούν αφιέρωμα της Μαρίας Κατσουνάκη, νύφης της γυναίκας που έκτισε το ναό.


Εντυπωσιακή είναι η είσοδος της Αγίας Πελαγίας που φέρει στη δεξιά πλευρά μαρμάρινη εντοιχισμένη εσοχή όπου ωστόσο δεν διακρίνεται χαραγμένη κάποια χρονολογία ή όνομα.














  




















Σελίδες