Θα τρίβετε τα μάτια σας βλέποντας πως ήταν κοντινές στο Ηράκλειο παραλιακές περιοχές το 1964 - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Θα τρίβετε τα μάτια σας βλέποντας πως ήταν κοντινές στο Ηράκλειο παραλιακές περιοχές το 1964



Η Αγία Πελαγία με την παραλία της από μακριά 


Η προσπάθεια για τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας και ειδικότερα της Κρήτης ξεκινά από πολύ παλιά και για να είμαστε ειλικρινείς ακόμα και σήμερα ανάπτυξη σε τουριστικό επίπεδο αυτό που έχουμε δεν το λες.


Γιατί ανάπτυξη δεν είναι  μόνο τα νούμερα των αφίξεων τουριστών αλλά και πολλά άλλα πράγματα στα οποία το στοίχημα προς το παρόν το έχουμε χάσει.


Ένα αεροδρόμιο της προκοπής δεν έχουμε, δρόμους για να κινηθεί ένας ξένος αλλά και ντόπιος με ασφάλεια δε διαθέτουμε, ευκαιριακά σε επίπεδο προσφοράς τιμών διακοπών εξακολουθούμε να κινούμαστε και κυρίως επηρεαζόμαστε από διάφορα γεγονότα, εντός και εκτός, που άλλοτε καθηλώνουν κι άλλοτε εκτοξεύουν τον αριθμό των επισκεπτών μας.


Έτσι οι μελέτες και οι σχεδιασμοί για το πώς όλα όσα μπαίνουν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τουρισμού θα εξαλειφθούν και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα τουριστικό προϊόν αντάξιο της φυσικής ομορφιάς που κληρονομήσαμε δίνουν και παίρνουν, διαχρονικά.


Εμείς πετύχαμε στο παλαιοπωλείο του Βαγγέλη Κρασαγάκη, επί της Οδού Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο, μια τέτοια μελέτη του 1964.


Τότε αρχηγός του κράτους ήταν ο βασιλιάς Παύλος Α΄, και μετά τις αρχές Μαρτίου του ίδιου έτους ο Κωνσταντίνος Β΄, ενώ Πρόεδρος της Κυβέρνησης ο Γεώργιος Παπανδρέου.


Η μελέτη που γέμισε τόμους, τεράστιους και σε σελίδες και σε μέγεθος σελίδων, ανατέθηκε σε μεγάλο γραφείο μηχανικών με δραστηριότητα στην Αθήνα, την Ουάσιγκτον , τη Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, τη Βυρηττό, την Τεχεράνη και το Ριάντ. Μάλιστα το αναζητήσαμε στο διαδίκτυο και διαπιστώσαμε πως λειτουργεί ακόμα στο Μαρούσι.


Αρμόδιο τότε ήταν το Υπουργείο Συντονισμού καθώς δεν είχε δημιουργηθεί αυτοτελές υπουργείο για τον τουρισμό.


Στις σελίδες αυτής της μελέτης μπορεί να βρει κανείς χιλιάδες πληροφορίες για την Κρήτη, τον πληθυσμό της, τα σημεία που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τουριστικά, με ειδικότερες αναφορές ακόμα και στο ποιος άνεμος χτυπάει τις ακτές τους.


Ενδεικτικά επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε κάποιες φωτογραφίες με την εικόνα  που είχαν τότε κοντινές παραλιακές περιοχές του Ηρακλείου.


Αγνώριστες πραγματικά τότε η Αγία Πελαγία, το Φόδελε, η Λυγαριά, ο Καρτερός, σχεδόν ακατοίκητες και παρθένες περίμεναν την ανάπτυξη…


Στον Καρτερό εκείνη την εποχή είχε επιλεγεί να κτιστεί από τον ΕΟΤ το μοντέλ 100 κλινών που σήμερα βλέπουμε εγκαταλελειμμένο σε άθλια κατάσταση.


Για τις άλλες περιοχές απλά υπήρχε παράθεση πληροφοριών για τη θέση και την εικόνα των ακτών τους.


Τι και σε ποιά έκταση υλοποιήθηκε από τα αναγραφόμενα  στη μελέτη του 1964 από την τότε κυβέρνηση δε γνωρίζουμε . Ξέρουμε μόνο την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα αυτά τα μέρη, με την άναρχη δόμηση, τα πολλά προβλήματα σε υποδομές και τη ζωντανή ακόμα ελπίδα πως ίσως η τουριστική ανάπτυξη ολοκληρωμένη κάποτε θα έλθει...θα έλθει άραγε; 


Η παραλία της Αγίας Πελαγίας από κοντά

Παραλία Λυγαριάς 

Παραλία Φόδελε 

Παραλία Καρτερού 

 



Σελίδες