Το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Βιάννο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Βιάννο



Απέναντι από τον οικσιμό της Κάτω Βιάννου, στη θέση που οι ντόπιοι ονομάζουν Τραπεζάκια, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής της Οσιοπαρθενομάρτυρος. 
 
Τιμάται στις 26 Ιουλίου κάθε χρόνο και ανήκει στην Ενορία Κάτω Βιάννου.
 
Η εκκλησία κτίστηκε το 1910 από την οικογένεια του Ιωάννη Αγγουράκη σε εκπλήρωση τάματος, γιατί η οικογένειά του δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδί. Μετά το κτίσιμο της εκκλησίας το ζευγάρι απόκτησε τα παιδιά, που τόσο επιθυμούσε.

Στην Κρήτη ήταν συνηθισμένο για ζευγάρια που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν παιδιά, ή που είχαν ατυχία να μην ζήσουν τα παιδιά τους- λόγω ασθενειών- ή που ακόμα ήθελαν να αποκτήσουν παιδί συγκεκριμένου φύλου, να ζητούν μέσα από τάμα οι Άγιοι να εκπληρώσουν την επιθυμία τους. Κι αυτό το τάμα είθισται να είναι η ανέγερση ναών.
 
Δωρητής της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Βιάννο ήταν λοιπόν ο ίδιος ο Ιωάννης Αγγουράκης που παραχώρησε και το οικόπεδο.
 
Το κτίσμα του ναού ανακαινίστηκε πρόσφατα από τον εφημέριο του χωριού με τη βοήθεια των πιστών. Παράλληλα έγινε διαμόρφωση και δενδροφύτευση του εξωτερικού χώρου του. 
 
Η Αγία Παρασκευή είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους τους Κατωβιαννίτες αλλά και στους πιστούς της Περβόλας και του Χόνδρου. 
 
Στον εσπερινό στη χάρη της γίνεται εκδήλωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τις νοικοκυρές του χωριού. Τα τελευταία χρόνια το πανηγύρι τιμά με την παρουσία του και ο Δήμαρχος Βιάννου αλλά και πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου . Οι νοικοκυρές ετοιμάζουν και προσφέρουν στο εκκλησίασμα κεράσματα και λιχουδιές κάθε λογής που φτιάχνουν οι ίδιες ενώ στήνεται γλέντι που κάποιες φορές διαρκεί ως το πρωί.
 
(Τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό μας παραχώρησε ο κ. Γιώργος Κονδυλάκης)










 


Σελίδες