Οι εντυπωσιακοί "κομόλιθοι" του Κουφονησίου στο Γρέο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Οι εντυπωσιακοί "κομόλιθοι" του Κουφονησίου στο Γρέο

 



Εντυπωσιακούς, φυσικούς σχηματισμούς, ανάλογους με τους κομόλιθους στην Ποταμίδα Κισσάμου (δείτε εδώ), συναντάμε και στο Κουφονήσι Λασιθίου.


Συγκεκριμένα στην παραλία Γρέος, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, βλέπουμε βουνά αργιλώδους σύνθεσης, σμιλεμένα κι εκείνα από τον άνεμο και τις καιρικές συνθήκες, όπως στην περίπτωση της Ποταμίδας.


Βέβαια εδώ κάπως μπορεί να δικαιολογηθεί η παρουσία τους αφού μιλάμε για παραλιακό τόπο όμως δεν παύει να είναι ένα εντυπωσιακό φαινόμενο, διεργασιών που σίγουρα μετράνε εκατομμύρια χρόνια.


Και εδώ,όπως και στην Ποταμίδα,  αν παρατηρήσει κανείς θα βρει στην επιφάνεια τους απολιθώματα θαλάσσιας ζωής αλλά κανένα ίχνος φυτού .


Το περιβάλλον γενικότερα σε αυτή την παραλία του Κουφονησίου είναι άκρως επιβλητικό με χρωματικές αντιθέσεις και σχήματα που εξάπτουν τη φαντασία.


Μικρές και μεγάλες σπηλαιώσεις σχηματίζονται σε ψηλότερα σημεία στα τοιχώματα της ακτής, ανατολικά, όπου τα πολλά γεράκια της περιοχής κτίζουν τις φωλιές τους.

 

Να σημειώσουμε πως το σημείο όπου συναντάμε τους φυσικούς σχηματισμούς αργίλου πήρε το όνομα του από το Γρέγο, το βορειοανατολικό άνεμο, στη γλώσσα των ναυτικών. Οι Βενετσιάνοι όταν ταξίδευαν στη Μεσόγειο, και αποτελούσαν ισχυρή δύναμη, έλεγαν grego τον άνεμο που ερχόταν από την Ελλάδα, τη χώρα των Γραίκων, εννοώντας το βορειοανατολικό. Ο grego, έγινε στη γλώσσα μας γρέκος και στο Κουφονήσι κατέληξε γρέος.

 

Ε.Β 


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε siteχωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα


Μικρός σχηματιασμός στη βάση των λόφων αργίλου που μοιάζει με... κρέμα καραμελέ 









Η ξηρασία αισθητή 

Εδώ επιλέγουν αρκετά γεράκια να κτίσουν τις φωλιές τους 

 

 


Σελίδες