Κομόλιθοι στην Ποταμίδα Κισσάμου-Ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο (φωτογραφίες) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Κομόλιθοι στην Ποταμίδα Κισσάμου-Ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο (φωτογραφίες)





Είναι ένα από τα πιο παράξενα και συνάμα όμορφα γεωλογικά φαινόμενα που μπορεί να συναντήσει κανείς στη δυτική Κρήτη. Ο λόγος για τους Κομόλιθους (γράφονται και Κωμόλιθοι) στην Ποταμίδα Κισσάμου.

Κάποιοι τα έχουν παρομοιάσει με τα Μετέωρα της Κρήτης, άλλοι με Καππαδοκία κι άλλοι με Αριζόνα. Ωστόσο οι Κομόλιθοι του καταπράσινου χωριού της Ποταμίδας έχουν τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα και ιστορικό που δε μοιάζει με κανένα άλλο.

Οι ειδικοί λένε πως οι Κομόλιθοι σχηματίστηκαν πριν από εκατομμύρια χρόνια στον πυθμένα θάλασσας γι' αυτό και επιφανειακά έχουν βρεθεί και μελετηθεί θαλάσσια απολιθώματα. Μάλιστα Ολλανδοί ερευνητές τους έχουν χρονολογήσει πριν από 7,2 εκ χρόνια.

Με την πάροδο του χρόνου οι βροχές και ο άνεμος σμίλεψαν τα απομεινάρια της θάλασσας σε αυτό το σημείο και δημιούργησαν το εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο που βλέπουμε σήμερα.

Το υλικό των Κομόλιθων είναι αργιλώδες και έτσι παλιά οι κάτοικοι της περιοχής το αξιοποιούσαν για να στεγανώσουν τις στέγες των σπιτιών τους αλλά και να φτιάξουν εστίες μαγειρικής. 

Η ανάλυση της σύνθεσης των χωμάτινων αυτών όγκων έχει δείξει πως περιέχουν εκτός των άλλων σιδηροπυρίτη και ίχνη χρυσού…μην κάνετε όμως τον κόπο να σκάψετε για να βρείτε περισσότερο γιατί δεν υπάρχει.

Η Ποταμίδα, ν' αναφέρουμε βρίσκεται στη κοιλάδα που σχηματίζουν οι λόφοι ανατολικά και δυτικά του Τυφλού ποταμού, ο οποίος κάνει τα εδάφη της ιδιαίτερα γόνιμα. Γύρω από τους Κομόλιθους θα δείτε εκτεταμένες καλλιέργειες με ελιές. Μόνο πάνω σε αυτούς  δεν υπάρχει ζωή…ή μάλλον αρκετή ζωή, μια και στις κορυφές τους φυτρώνουν θάμνοι ενισχύοντας την ξεχωριστή εικόνα τους.

Ελένη Βασιλάκη










Σελίδες