Τα νούφαρα στη Ζήρο και το Μέσα Απίδι Σητείας-Μικροί παράδεισοι χάρμα οφθαλμών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Τα νούφαρα στη Ζήρο και το Μέσα Απίδι Σητείας-Μικροί παράδεισοι χάρμα οφθαλμών

 

Ποιος θα περίμενε να βρει λίμνες αλλά και στέρνες γεμάτες νούφαρα στη Ζήρο, στο Μέσα Απίδι καθώς και σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής αυτής στη Σητεία;


Της Ελένης Βασιλάκη


Κι όμως υπάρχουν κι είναι ,απλά, πανέμορφα. Είναι το τελευταίο πράγμα που περιμένεις ότι θα δεις σε αυτή τη μακρινή γωνιά της Κρήτης κι ίσως γι αυτό η εικόνα τους να γίνεται ακόμα πιο μαγική και εντυπωσιακή.


Πίσω από την ιδέα της φύτευσης των δημοφιλέστερων υδρόβιων φυτών, των νούφαρων, στα μέρη αυτά της Σητείας βρίσκεται ο Μανόλης Συμιακάκης.  Μια φίλη του αεροσυνοδός, όπως πληροφορηθήκαμε του έφερε το σπόρο κι εκείνος τον φύτεψε σε μια λιμνούλα σε ορεινή περιοχή του οικισμού του Μέσα Απιδίου, στη λιμνούλα που υπάρχει στη Ζήρο αλλά και σε άλλα σημεία με αρκετό νερό γύρω από την περιοχή του Χαμαίτουλου. Φύτεψε ακόμα και στον ερειπωμένο οικισμό της Βόιλας, όπου όμως, δυστυχώς, δεν ευδοκίμησαν.


Έτσι γέμισε ο τόπος νούφαρα και τώρα τα βλέπουμε ακόμα και σε στέρνες, όπως αυτή που εντόπισε το e-storieskritis ανάμεσα στα παλιά σπίτια στον οικισμό του Μέσα Απιδίου. Ανάμεσα στα νούφαρα χοροπηδούσαν μικρά βατραχάκια κάνοντας μας να μην πιστεύουμε σε όλο αυτό το εκπληκτικό που αντικρίζαμε.


Στη λιμνούλα της Ζήρου ο χώρος έχει περιφραχτεί κι έτσι η ωραία εικόνα συμπληρώνεται από πάπιες που βολτάρουν αμέριμνες ανάμεσα στα νούφαρα τα οποία, τουλάχιστον όταν βρεθήκαμε εμείς εκεί, είχαν δώσει άνθη κίτρινου και λευκού χρώματος. Στο Μέσα Απίδι έχουν φυτευτεί και ροζ.


Για την ιστορία να πούμε πως τα νούφαρα θεωρούνται από τα πιο όμορφα υδρόβια φυτά μαγεύοντας τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια και οδηγώντας τα από κήπους ανακτόρων και μεγάλων πάρκων σε ιδιωτικές λίμνες σε κήπους και στέρνες.


Στην οικογένεια τους (Nymphaeaceae)  ταξινομούνται περίπου 5 γένη και περισσότερα από 100 είδη. Στην Ελλάδα υπάρχουν φυτά των γενών Nuphar και Nymphaea. Πολλά είδη κατάγονται από περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής ενώ άλλα από περιοχές της Αφρικής.


Το ριζικό σύστημα των νούφαρων είναι βυθισμένο στη λάσπη αβαθών νερών. Μοιάζουν να επιπλέουν μόνα τους όμως έχουν ρίζες που τα συγκρατούν και τους δίνουν τροφή. Αν και φαίνονται πολύ ευαίσθητα και ντελικάτα είναι πολύ ανθεκτικά όσο και όμορφα. Αντέχουν σχεδόν σε οποιοδήποτε περιβάλλον, αρκεί να έχουν νερό.


Έχουν μεγάλα κυκλικά φύλλα και υπέροχα λουλούδια σε χρώμα λευκό, κίτρινο, ροζ, κόκκινο και λιλά. Τα λουλούδια τους εμφανίζονται από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.


( Ευχαριστίες στην οικογένεια Μανόλη Χρυσουλάκη από το Χανδρά για τον εντοπισμό τους)

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε siteχωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε siteχωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα


Σε στέρνα στο Μέσα Απίδι παρέα με αποικία μικρών βατράχων

Στη Ζήρο δημιουρογύν ένα μικρό παράδεισο




Στη λιμνούλα στο μέσα Απίδι 



Σελίδες