Ο Άγιος Σαμψών ο Ξενοδόχος-Ένας φιλάνθρωπος που προσέφερε θεραπεία και στέγη σε αναξιοπαθούντες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Ο Άγιος Σαμψών ο Ξενοδόχος-Ένας φιλάνθρωπος που προσέφερε θεραπεία και στέγη σε αναξιοπαθούντες



Οι ξενοδόχοι έχουν τον προστάτη τους και δεν είναι άλλος από τον Άγιο Σαμψών τον ξενοδόχο.

Ο Άγιος γεννήθηκε στη Ρώμη από πλούσιους αλλά ευσεβείς γονείς.

Ήταν από παιδί πολύ έξυπνος και  σπούδασε φιλολογία, φιλοσοφία και ιατρική.

Ωστόσο μεταχειρίσθηκε την ιατρική όχι ως επικερδές επάγγελμα αλλά για καθαρά φιλανθρωπικούς σκοπούς.

 Προσέτρεχε, χωρίς διακρίσεις, σε οποιονδήποτε είχε την ανάγκη του βοηθώντας τον, παρηγορώντας τον και στηρίζοντας τον.

Όταν πέθαναν οι γονείς του εκείνος μοίρασε την μεγάλη περιουσία που κληρονόμησε και πήγε στην Κωνσταντινούπολη.

Εκεί επισκέφθηκε όλα τα μοναστήρια. Η φήμη του, η οποία γρήγορα εξαπλώθηκε, προσέλκυσε την εύνοια του μεγάλου αυτοκράτορα Ιουστινιανού.

Συγχρόνως η μεγάλη θεολογική του κατάρτιση και οι άλλες του αρετές, κίνησαν το ενδιαφέρον του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μηνά, ο οποίος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο.

Κάποτε ο Ιουστινιανός προσβλήθηκε από βαρεία ασθένεια και ζήτησε τη βοήθεια του Αγίου. Εκείνος κατάφερε να σώσει τη ζωή του αυτοκράτορα.

Θέλοντας ο Ιουστινιανός να τον ευχαριστήσει και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του του έκτισε ένα νοσοκομείο, μεταξύ των ναών της Αγίας Σοφίας και της Αγίας Ειρήνης.

 Ο χώρος αυτός γρήγορα αναδείχθηκε σε μεγάλο φιλανθρωπικό ίδρυμα όπου κατέφευγαν οι άποροι και οι αδύναμοι για να θεραπευθούν. Ονομάστηκε δε Ξενών του Σαμψών, αφού δεν προσέφερε μόνο υπηρεσίες υγείας αλλά και φιλοξενία, στέγη, φαγητό.

Ωστόσο υπάρχει και η εκδοχή πως το νοσοκομείο-ξενώνα τον έκτισε ο ίδιος ο Άγιος Σαμψών με όσα χρήματα του είχαν απομείνει από την μεγάλη περιουσία του ενώ ο Ιουστινιανός το ανακαίνισε, μετά από καταστροφή που υπέστη από φωτιά, κι έτσι συνέχισε να φιλοξενεί, ως ξενοδοχείο-νοσοκομείο, και να φροντίζει ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Ο Άγιος Σαμψών κοιμήθηκε ειρηνικά σε βαθιά γεράματα ενώ το λείψανό του τοποθετήθηκε στο ναό του Αγίου Μάρτυρος Μωκίου στην Κωνσταντινούπολη. Η μνήμη του τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Ιουνίου ενώ έχει συμπεριληφθεί στη χορεία των 20 Αγίων Αναργύρων.

(Με πληροφορίες από τον Ορδόδοξο Συναξαριστή)

Σελίδες