Η Βρύση του Μαρή στην καρδιά του Καστελίου Κισσάμου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Η Βρύση του Μαρή στην καρδιά του Καστελίου Κισσάμου


Αποτελεί μια πραγματική όαση δροσιάς στην πυκνοκατοικημένη γειτονιά του Καστελίου Κισσάμου ενώ ακούγοντας το γάργαρο νερό της να τρέχει νιώθεις συναισθήματα χαράς και ευεξίας να σε πλημμυρίζουν.

Ο λόγος για τη Βρύση του Μαρή, την οποία συναντάμε σχεδόν στο κέντρο της πόλης του Καστελίου, κοντά στο ιστορικό κέντρο και την οδό Σκαλίδη ,κατευθυνόμενοι προς το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Την ακριβή χρονολογία κτήσης της δεν την γνωρίζουμε. Ο αρχαιολόγος Μιχάλης Ανδριανάκης, υπό την εποπτεία του οποίου έγινε η αποκατάσταση της, μας είπε πως πρόκειται για κατασκευή του 19ου αιώνα ενώ διαθέτει τόσο παλιότερα όσο και νεοκλασικά στοιχεία. 

Στη βόρεια πλευρά της διακρίνονταν η χρονολογία 1520 ωστόσο θεωρείται πως η χάραξη αυτής της χρονολογία έγινε μεταγενέστερα και για άγνωστο λόγο, καθώς δεν ανήκει σε αυτή την περίοδο.

Ανατολικά της βρίσκεται το περίφημο Αρχοντικό του Μαρή, το οποίο ήταν ένα από τα δυο αρχοντόσπιτα της πόλης (το άλλο ήταν η Βίλα Ξαγοράρη). Σε αυτά φιλοξενούσαν όλες τις υψηλές προσωπικότητες που έφθαναν στην Κίσσαμο, όπως ο Πρίγκιπας Γεώργιος και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. 

Το αρχοντικό του Μαρή, διώροφο, με κολώνες στις οποίες είχαν ενσωματωθεί αρχαία κιονόκρανα, επέλεγε συνήθως ο Πρίγκιπας Γεώργιος.
  
Γύρω από τη Βρύση υπήρχαν τέσσερα μεγάλα πλατάνια, τα οποία δυστυχώς κόπηκαν από τους Γερμανούς για να ανοίξει ο τόπος και να μπορούν να περνούν τα φορτηγά τους.

Στο σημείο γύρω από τη Βρύση έγινε το 1983 από την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αποκατάσταση κι έτσι σήμερα με την αδιάκοπη ροή της εξακολουθεί να προσφέρει τη δροσιά της στους τυχερούς περίοικους όσο και στους επισκέπτες του Καστελίου.





Σελίδες