Τα πιο περιζήτητα κρεμμύδια στη δυτική Κρήτη-Καλλιεργούνται δίπλα στη θάλασσα και είναι ανάρπαστα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Τα πιο περιζήτητα κρεμμύδια στη δυτική Κρήτη-Καλλιεργούνται δίπλα στη θάλασσα και είναι ανάρπαστα



Φυτεύονται κοντά στη θάλασσα και η αλμύρα της τους δίνει μια τελείως ξεχωριστή γεύση.

Πρόκειται για τα κρεμμύδια που καλλιεργούνται στην περιοχή που οι ντόπιοι ονομάζουν Μεσόγεια και καλύπτει χωριά στο δρόμο προς το Μπάλο, στην Κίσσαμο Χανίων.

Όποιος επισκεφθεί τον τόπο αυτό θα δει παντού εκτάσεις με κρεμμύδια, σε διάφορα παραγωγικά στάδια, τα οποία μάλιστα είναι τόσο περιζήτητα που δύσκολα βρίσκεις εκτός εποχής να αγοράσεις, αν και η διάρκεια ζωής τους είναι μεγάλη.

Από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στα Μεσόγεια της Κρήτης θεωρείται η οικογένεια του Αντώνη Κομπογεννητάκη, τον οποίο συναντήσαμε την ώρα που ξερίζωνε τα πρώτα ώριμα, φετινά, του κρεμμύδια. Τα άφηνε κατά γης να στεγνώσουν λίγο πριν γίνουν πλεκτές ή πλεξάνες, όπως τις λένε εκεί, τις αρμαθιές με τα κρεμμύδια.

Όπως μας είπε, η οικογένεια του καλλιεργεί 12 στρέμματα με κρεμμύδια τα οποία επειδή φύονται πολύ κοντά στη θάλασσα είναι πιο νόστιμα και πιο ανθεκτικά από τα κοινά κρεμμύδια. Σε μια πλεξάνα μπορούν να διατηρηθούν χωρίς να πάθουν το παραμικρό ακόμα κι ένα χρόνο.

Η διάθεση τους γίνεται είτε στην ευρύτερη περιοχή είτε σε μαγαζιά με τα οποία υπάρχει συνεργασία κι είναι τέτοια η ζήτηση τους που, σε αντίθεση με άλλα αγροτικά προϊόντα, δεν ξεμένουν απούλητα ζημιώνοντας τον παραγωγό τους.

Κάθε χρόνο το έδαφος όπου φυτεύονται απολυμαίνεται, φυσικά, με τη χρήση πλαστικού ναύλον. Σύμφωνα με την περιγραφή του κ Κομπογεννητάκη, αρχικά μουσκεύουν το χώμα και μετά το καλύπτουν με το πλαστικό οπότε αναπτύσσονται θερμοκρασίες, μέχρι και 70 βαθμών Κελσίου, σκοτώνοντας ότι ζιζάνιο και μικροοργανισμό υπάρχει σε βάθος έως 25 πόντους. Το πλαστικό αφήνεται για σχεδόν 40 ημέρες και μετά αφαιρείται, καθώς το έδαφος να είναι πλέον έτοιμο για νέα φύτευση.

Μάλιστα πολλοί παραγωγοί εκεί εναλλάσσουν, ανάλογα με την εποχή, τις καλλιέργειες τους φυτεύοντας το χειμώνα σταμναγκάθι και το καλοκαίρι κρεμμύδια.










Σελίδες