Άγιος Οικουμένιος στο Καστέλι Κισσάμου-Ένας ξεχωριστός ναός στην Κρήτη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Άγιος Οικουμένιος στο Καστέλι Κισσάμου-Ένας ξεχωριστός ναός στην Κρήτη


Η λατρεία του Αγίου Οικουμενίου δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Κρήτη, σε αντίθεση με ότι ισχύει με τη Θεσσαλία.

Ωστόσο και στο νησί μας, και συγκεκριμένα στο Καστέλι Κισσάμου, έχει ανεγερθεί ναός του, πίσω από τα ιδρύματα της Ιεράς Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου και την επισκοπική κατοικία.

Ο ναός θεμελιώθηκε από τους νέους της Οικουμενικής Κατασκήνωσης, που είχε γίνει στο Καστέλι τον Αύγουστο του 1961, με τη μέριμνα και με δαπάνες του μακαριστού Μητροπολίτου Ειρηναίου Γαλανάκη.

Εγκαινιάσθηκε από τον ίδιο στις 21 Αυγούστου του 1966 ενώ τοιχογραφήθηκε με χρήματα που διέθεσαν οι απόφοιτοι μαθητές των οικοτροφείων της Μητροπόλεως, το 1989, από το ζωγράφο Νίκο Γιαννακάκη.

Ο τοιχογραφικός του διάκοσμος παρουσιάζει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως παραστάσεις, δεξιά και αριστερά της εισόδου, με νέους και νέες των οικοτροφείων της Μητροπόλεως αλλά και παραστάσεις με το μακαριστό Ειρηναίο και τον ίδιο το ζωγράφο που αγιογράφησε το ναό.

Το παρεκκλήσι του Αγίου Οικουμενίου γιορτάζει στις 3 Μαΐου τιμώντας τον Άγιο Οικουμένιο, Επίσκοπό Τρίκκης. Μάλιστα λόγω της θέσης του και του άνετου εξωτερικού χώρου που διαθέτει το επιλέγουν αρκετά ζευγάρια για να τελέσουν τους γάμους τους.

Ποιος ήταν ο Άγιος Οικουμένιος

Σε ότι αφορά στο συγκεκριμένο Άγιο να πούμε πως μεταξύ των ερευνητών υπάρχει  μία μακρά διαμάχη, τόσο για την ταυτότητά του, όσο και για το πότε ακριβώς έζησε, σύμφωνα με τον Ορθόδοξο Συναξαριστή.

Αναφέρεται επίσκοπος Τρίκκης τον 10ο αιώνα. Όμως μια ισχυρή τοπική παράδοση τον τοποθετεί χρονικά στον 4ο αιώνα, όπως αναφέρεται στο Εγκώμιο που έγραψε για τον Οικουμένιο τον 14ο αιώνα ο λόγιος μητροπολίτης Λαρίσης Αντώνιος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το εν λόγω Εγκώμιο, ο Άγιος Οικουμένιος καταγόταν από την Καππαδοκία και ήταν ανιψιός του Αχιλλείου Λαρίσης και εξάδελφος του Ρηγίνου, επισκόπου Σκοπέλου.

Ακολούθησε τον πνευματικό του πατέρα και διδάσκαλο Αχίλλειο στη Λάρισα και τελικά εκλέχτηκε επίσκοπος Τρίκκης, εκπληρώνοντας έτσι την μεγάλη επιθυμία του θείου του να τον δει ιεράρχη.

Οι δυο τους έλαβαν μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο (325 μ. Χ.), όπου και θαυματούργησαν εις απόδειξη της ορθής πίστης (λίθος ανέβλυσε νερό).

Πέθανε πλήρης ημερών ενώ στο χωριό Χαϊδεμένη Τρικάλων υπάρχει ναός αφιερωμένος στον Άγιο απέναντι από το λόφο Καταφύγι, όπου λέγεται πως αποσυρόταν για πνευματική περισυλλογή. 

Ε.Β


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε siteχωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα



Ο Άγιος Οικουμένιος 

Παράσταση με τα κορίτσια του οικοτροφείου 

Ο μακαριστός Ειρηναίος Γαλανάκης 

Τα αγόρια του οικοτροφείου 






Σελίδες