Το τοιχογραφημένο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στην Πρίνα Μεραμπέλου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Το τοιχογραφημένο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στην Πρίνα Μεραμπέλου



Σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων έξω από τον οικισμό της Πρίνας βρίσκεται ο τοιχογραφημένος και ταλαιπωρημένος από τις φθορές του χρόνου και την υγρασία ναός του Αγίου Νικολάου.

Στο λίθινο αγιοθύριδο του αναγράφεται η χρονολογία 1832 ενώ γίνεται η εξής αναφορά «Δημητρίου ιερέως, πρεσβυτέρας και τέκνων». Ωστόσο φαίνεται να πρόκειται μάλλον για χρόνο ανακαίνισης του ναού κι όχι κτίσης του καθώς ο τοιχογραφικός του διάκοσμος μας παραπέμπει μερικούς αιώνες πίσω.

Κατά το παρελθόν η περιοχή όπου βρίσκεται ήταν καλυμμένη από πυκνό δάσος, το οποίο δυστυχώς κάηκε στη μεγάλη πυρκαγιά του 1994.

Στο εσωτερικό του ναού έχει τοποθετηθεί εδώ και αρκετά χρόνια σκαλωσιά από την αρχαιολογική υπηρεσία για τη στήριξη του, αν και εργασίες αναστύλωσης και ανακαίνισης δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

Οι τοιχογραφίες του έχουν πέσει κι αυτές θύματα της υγρασίας αλλά και ανθρώπινων επεμβάσεων που στην προσπάθεια συντήρησης του κτίσματος άσπριζαν, από άγνοια, τους τοίχους του. Έτσι ότι έχει απομείνει δύσκολα μαρτυρά τις μορφές και τις παραστάσεις με τις οποίες άγνωστος αγιογράφος είχε καλύψει τις εσωτερικές επιφάνειες του .

Το τέμπλο του Αγίου Νικολάου είναι απλό, ξύλινο, χωρίς φτιασίδια, ενώ αρκετές  εικόνες του έχει φιλοτεχνήσει ο Θ. Πάγκαλος, τέλη της  δεκαετίας του 1920.

Στις 6 Δεκεμβρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι στο ναό που συγκεντρώνει πιστούς από την Πρίνα κι όλα τα κοντινά χωριά. Είναι η μέρα που κυριαρχεί και σε αυτή τη γωνιά της Κρήτης ως εθιμικό φαγητό ο μπακαλιάρος. 

Έτσι οι πιστοί μετά τη λειτουργία κάθονται για ώρες έξω από την εκκλησία, τρώνε, συζητούν, και πολλές φορές παραμένουν εκεί καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα λόγω του ότι η γιορτή πέφτει χειμώνα έχει κατασκευαστεί έξω από το ναό, που έτσι κι αλλιώς χωράει ελάχιστους πιστούς, ξύλινο σκέπαστρο-υπόστεγο.

Στο πλάι του Αγίου Νικολάου βλέπουμε κι ένα παλιό αλώνι που μαρτυρά πως κάποτε η περιοχή, που σήμερα είναι κατάφυτη από ελιές, διέθετε και καλλιέργειες σιτηρών.

Ελένη Βασιλάκη








Ότι έχει απομείνει από τις τοιχογραφίες του


Η σκαλωσιά υποστύλωσης παραμένει χρόνια μέσα στην εκκλησία 




Σελίδες