Το δροσερό φαράγγι των Αστρακών-Διαδρομή στη φύση και τον πολιτισμό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Το δροσερό φαράγγι των Αστρακών-Διαδρομή στη φύση και τον πολιτισμό


Το Αστρακιανό φαράγγι αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου γεωλογικού συμπλέγματος που καλύπτει τα φαράγγια Κουνάβων, Αστρακών  και Καρτερού.

Βρίσκεται ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου και διατρέχει μια διαδρομή περίπου 12,5 χιλιομέτρων.

Η αφετηρία του φαραγγιού απαντάται μετά τον οικισμό των Κάτω Αστρακών.

Η πεζοπορία από το ξεκίνημα της κιόλας είναι μαγική, καθώς γίνεται μέσα στο  πράσινο και το νερό ενώ έχουν γίνει έργα υποδομής που καθιστούν τη διάσχιση του φαραγγιού εύκολη και απολαυστική.
  
Μέσα στο φαράγγι παλιά λειτουργούσαν τουλάχιστον 10 νερόμυλοι ενώ οι  ντόπιοι ψάρευαν στα νερά του ποταμού που το διασχίζει  χέλια και καβούρια. Σήμερα ωστόσο ο ρόλος του είναι καθαρά φυσιολατρικός.

Στην αφετηρία της διαδρομής μπορεί να δει κανείς τον ερειπωμένο, από τη δεκαετία του 1930, οικισμό  των Κάτω Αστρακών.

Κατεβαίνοντας το μονοπάτι συναντάμε  τα ερείπια τρίκλιτης βασιλικής, αφιερωμένης στον Άγιο Γεώργιο, και σε κοντινή απόσταση την εκκλησία της Παναγίας, με την παράσταση του βυζαντινού δικέφαλου αετού πάνω από την εξώθυρά της.

Μετά τον Άγιο Γεώργιο, ακολουθώντας την παράκαμψη βόρεια, συνεχίζουμε το  μονοπάτι με τα πέτρινα σκαλάκια που οδηγεί μέσα στο φαράγγι, στη θέση "Νεραιδόσπηλιος" .

Εκεί βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο που συνδέεται με θρύλους για νεράιδες και μάγισσες και στο βάθος του  αναβλύζει πηγή νερού.

Το τοπίο στο σημείο αυτό, με την μικρή τεχνητή λίμνη, και  την άφθονη βλάστηση είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προσφέρει δροσιά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Στο φαράγγι κυλάει ο ποταμός Καρτερός, στις όχθες το οποίου βρίσκεται το μονοπάτι.

Μικρές λιμνούλες, νερόμυλοι και ήχοι της φύσης κρατούν συντροφιά στους περιπατητές ως το τέλος της διαδρομής που καλύπτεται σε λίγες ώρες και δεν έχει βαθμό δυσκολίας ώστε να μην μπορεί να γίνει ακόμα και από άτομα που δεν πεζοπορούν συστηματικά.

(Οι πληροφορίες για το φαράγγι αντλήθηκαν από το frontoffice ενώ το φωτογραφικό υλικό μας διέθεσε ο Γιώργος Χαλκιαδάκης)

















Σελίδες