Η πολυσύχναστη Αμνισός με την ωραία παραλία και το σπουδαίο παρελθόν - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Η πολυσύχναστη Αμνισός με την ωραία παραλία και το σπουδαίο παρελθόν




Ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου και σε απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων βρίσκεται η παραλία της Αμνισού.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για συνέχεια του κόλπου του Καρτερού ωστόσο οι λουόμενοι συχνά τις διαχωρίζουν αυτές τις δύο παραλίες.

Παρότι πολυσύχναστη η παραλία της Αμνισού προσφέρει καθαρή θάλασσα και όμορφη αμμουδιά για ηλιοθεραπεία και άθληση.

Τα νερά της, στα περισσότερα σημεία, είναι αβαθή οπότε είναι ιδανική για μικρά παιδιά, γι αυτό το λόγο και θα δούμε εκεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πολλές οικογένειες να χαίρονται τη δροσερή θάλασσα.

Τμήματα της είναι οργανωμένα οπότε μπορείτε να βρείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες, αναψυκτικά κι ότι άλλο θελήσετε τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Ωστόσο η έκταση της είναι αρκετά μεγάλη για να καλύψει και τους λουόμενους που θέλουν να φέρουν το δικό τους εξοπλισμό και να χαλαρώσουν στην αμμουδιά.

 Επίσης είναι σημαντικό το ότι μπορείτε να φθάσετε ως την παραλία της Αμνισού με λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ.

Το παρελθόν της Αμνισού

Κι αν σήμερα η Αμνισός παίζει για τους Ηρακλειώτες και αρκετούς τουρίστες ρόλο παραθεριστικό κατά την αρχαιότητα η σημασία της ήταν πολύ διαφορετική.

 Στα όρια της είχε αναπτυχθεί αρχαία πόλη η οποία σύμφωνα με τον γεωγράφο και ιστορικό Στράβωνα χρησιμοποιούνταν από τον βασιλιά Μίνωα ως επίνειο της Κνωσού.

Η κατοίκηση της περιοχής ξεκίνησε την μεσομινωκή περίοδο . Ωστόσο μόλις το 1932 ανακαλύφθηκε στην Αμνισό από τον αρχαιολόγο  Σπυρίδωνα Μαρινάτο η Μινωϊκή έπαυλη, η οποία είναι γνωστή ως η Έπαυλη των Κρίνων, λόγω των τοιχογραφιών με κρίνα. Δυστυχώς ο χώρος αυτός υπέστη ζημιές, πιθανώς από πυρκαγιά τον 15ο αιώνα π.Χ.

Η έπαυλη διέθετε πλακόστρωτα δωμάτια, αίθουσα με πολύθυρα, λουτρό, σκάλες, ιερό, μαγειρείο και αποθήκη. Τα δε δάπεδα της ήταν φτιαγμένα  από πλάκες που προέρχονται από τους φυλλίτες της περιοχής της Αχλάδας, στη Ροδιά.

Στο βόρειο τμήμα του λόφου της Αμνισού, που είναι γνωστός ως Παλαιόχωρα, βρίσκεται οικισμός της υστερομινωικής εποχής, του οποίου ένα μέρος έχει βυθιστεί στη θάλασσα.

Τον 7ο αιώνα π.X. κατασκευάστηκε το ιερό του Διός Θενάτα, στους δυτικούς πρόποδες του λόφου, όπως τεκμηριώνεται από επιγραφές της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Είναι το μόνο τμήμα της Αμνισού στο οποίο υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα μετά την καταστροφή της Κνωσού και παρέμεινε σε χρήση μέχρι τον 2ο αιώνα μ.X.

Το συγκεκριμένο μνημείο δυστυχώς υπέστη σημαντικές φθορές από τους Γερμανούς στρατιώτες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

(Αντλήθηκαν πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Δήμου Χερσονήσου








Σελίδες