Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (βίντεο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη, 19 Μαΐου 2020

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (βίντεο)


Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, που έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. 

Από 200.000 έως 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ' ένα σύνολο 750.000 περίπου.

Η Τουρκία, μέχρι σήμερα, αρνείται να αποδεχτεί την ιστορική πραγματικότητα και τα εγκλήματα που έλαβαν χώρα την περίοδο 1914-1923. Απορρίπτει, όπως και στην περίπτωση των Αρμενίων, πως υπήρξε Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μάλιστα αποδίδει τους τόσους θανάτους σε απώλειες πολέμου που προκάλεσε η Ελλάδα εισβάλλοντας στην Ανατολία, αλλά και σε λοιμό και ασθένειες. 

Στις αρχές του 1991, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ομόφωνα πρόταση του προέδρου του Ανδρέα Παπανδρέου, ύστερα από επιστολή των ποντίων βουλευτών του κινήματος, για την κατάθεση πρότασης νόμου για την επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή της γενοκτονίας των Ποντίων και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων».

 Έτσι, την 1η Απριλίου 1992, 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου, η οποία ουδέποτε προωθήθηκε για συζήτηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1993, η πρόταση νόμου επανακατατέθηκε στη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου 1993 και ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα στις 24 Φεβρουαρίου 1994.

O νόμος 2193/94, που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 1994 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φύλλο 32 Α') καθιερώνει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Να σημειώσουμε πως στην Κρήτη και το Ηράκλειο ζουν αρκετοί Πόντιοι που δεν έχουν πάψει ούτε στιγμή να θυμούνται τον τόπο καταγωγής των οικογενειών τους. Τιμούν τον Πόντο και δεν ξεχνούν ποιοι ήταν υπεύθυνοι για τον ξεριζωμό και τη Γενοκτονία των προγόνων τους. 

Πηγή Σαν Σήμερα

Δείτε το όμορφο  βίντεο που ετοιμάστηκε για τη σημερινή επέτειο Σελίδες