Το Άγιο Πνεύμα στο Πετροκεφάλι και η αναβίωση της Σταύρωσης του Ιησού ανήμερα της Μ. Παρασκευής - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Το Άγιο Πνεύμα στο Πετροκεφάλι και η αναβίωση της Σταύρωσης του Ιησού ανήμερα της Μ. Παρασκευής



Στην κεντρική πλατεία του Πετροκεφαλίου δεσπόζει, λευκός σαν περιστέρι, ο ενοριακός ναός που είναι αφιερωμένος στον πολιούχο του οικισμού, το Άγιο Πνεύμα. 

Πρόκειται για μια δίκλιτη καμαροσκέπαστη εκκλησία ,το δεύτερο κλίτος της τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, η οποία κτίστηκε το 1865 από το Γ. Μαρινάκη, στη θέση μικρότερου ναού αφιερωμένου στο Άγιο Πνεύμα. Ήταν μάλλον στη θέση αυτή ένας βυζαντινός ναός καθώς τον βλέπουμε καταγεγραμμένο στην απογραφή των εκκλησιών από τους Ενετούς το 1632.

Στο υπέρθυρο του σημερινού νεοκλασικού κτίσματος διαβάζουμε την σχετική με την κτήση του επιγραφή «1865 τη 20 Μαρτίου, Γεώργιος Μαρινάκης εκ Καρπάθου».

Ο ναός είναι μεγαλοπρεπής και έχει να παρουσιάσει στα δύο κλίτη του ιδιαίτερα αξιόλογα ξυλόγλυπτα τέμπλα και εικόνες. 

Εξωτερικά ωραία διακοσμητική λεπτομέρεια αποτελεί η ταινία με τους ανάγλυφους σταυρούς, που διατρέχει τη σκέπη του, ενώ εντυπωσιακή κατασκευή αποτελεί και το καμπαναριό του.

Το βόρειο κλίτος , που είναι αφιερωμένο στο Άγιο Πνεύμα, κοσμείται με υπέροχο επίχρυσο τέμπλο, το οποίο προέρχεται από τον παλαιότερο ναό. Είναι ευδιάκριτες στα άκρα του οι προσθήκες προκειμένου να προσαρμοσθεί στις ανάγκες του μεταγενέστερου και μεγαλύτερου κλίτους.

Οι εικόνες του δωδεκάορτου που φέρει χρονολογούνται πριν το 1865. Το ίδιο και κάποιες εκ των δεσποτικών εικόνων του τέμπλου όπως ο «Χριστός», (1843) η «Αγία Τριάδα», (1815) η «Η Πλάση του Αδάμ» και « Πλάση της Εύας», με τις δύο τελευταίες να βρίσκονται στη βάση του, στη ζώνη με τις εικόνες της Παλαιάς Διαθήκης.

Κατά την περίοδο της κτίσης του ναού και μετά απ' αυτή χρονολογούνται οι εικόνες της « Μεταμόρφωσης του Χριστού», (1866) , της «Παναγίας» (1843), της δεύτερης εικόνας της «Παναγίας» (1865) και του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» (1865).

Το νότιο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το τέμπλο σε αυτό κατασκευάστηκε το 1885. Από τις εικόνες του ξεχωρίζουν ο «Χριστός» (1875) ενώ μέσα στο ιερό ο «Νυμφίος» (1850).

Στους τοίχους του ναού βλέπουμε επίσης αρκετές εικόνες που έχουν μεταφερθεί για προστασία από ξωκλήσια του οικισμού.

Ο παλιός ναός του Αγίου Πνεύματος υπάρχουν μαρτυρίες πως είχε χρήση νεκροταφειακή καθώς βρέθηκαν τάφοι να τον περιβάλλουν.

Η αναπαράσταση της Σταύρωσης

Στο Πετροκεφάλι, με αφετηρία το ναό του Αγίου Πνεύματος, αναβιώνει κάθε χρόνο, (εξαίρεση βέβαια ο φετινός με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν) τη Μεγάλη Παρασκευή η αναπαράσταση της Σταύρωσης και Αποκαθήλωσης του Χριστού.

Όπως μας περιέγραψε ο πρώην πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Πετροκεφαλίου Μανόλης Κανακαράκης, γύρω στις τρείς το μεσημέρι ο ιερέας του χωριού παίρνει στους ώμους του το σταυρό που φυλάσσεται στο ναό και αρχίζει, με πομπή πιστών, να ανεβαίνει λόφο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων νότια του χωριού. Εκεί είναι κτισμένο το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. 

Πιστοί στη διαδρομή εναλλάσσονται στη μεταφορά του σταυρού. Φθάνοντας στην κορυφή του λόφου γίνεται σε κλίμα κατάνυξης η αναπαράσταση της Σταύρωσης. Κατά ανάλογο τρόπο στη συνέχεια πραγματοποιείται και η αποκαθήλωση.

Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει κερδίσει τις καρδιές των κατοίκων του Πετροκεφαλίου κι όχι μόνο καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που έρχονται από άλλες περιοχές για να συμμετάσχουν σε αυτό και να βιώσουν όλη εκείνη τη χαρμολύπη που δημιουργεί η Μεγάλη Παρασκευή καθώς από τη μια ο θάνατος κι από την άλλη η προσδοκία της Ανάστασης παλεύουν για να βγει νικητής η αιώνια ζωή.

(Αντλήθηκαν πληροφορίες από την Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας αλλά και την προφορρική μαρτυρία του Μανόλη Κανακαράκη ).

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε siteχωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα




Τμήμα του τέμπλου του Αγίου Πνεύματος

Εντυπωσιακές τόσο οι εικόνες όσο και οι λεπτομέρειες στο τμήμα του τέμπλου όπου βλέπουμε το Δωδεκάορτο στο κλίτος του Αγίου Πνεύματος

Τμήμα του τέμπλου του Ευαγγελισμού

Το βημόθυρο και η πλάση του Αδάμ στην κατώτερη ζώνη του τέμπλου του Αγίου Πνεύματος

Διακρίνονται οι προσθήκες στο παλιό τέμπλο για να προσαρμοστεί στις νέες διαστάσεις του κλίτους του Αγίου Πνεύματος αλλά και το περίτεχνο της δημιουργίας του

Εντυπωσιακά αν και περισσότερο λιτά τα λυπηρά στο κλίτος του Ευαγγελισμού 





Σελίδες