Μαρμακέτω:Τήρησαν και φέτος την παράδοση στολισμού του Επιταφίου με άγριες ορχιδέες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Μαρμακέτω:Τήρησαν και φέτος την παράδοση στολισμού του Επιταφίου με άγριες ορχιδέες


Τήρησαν και φέτος στο Μαρμακέτω Λασιθίου, παρά τις δύσκολες συνθήκες, την παράδοση που θέλει ο στολισμός του Επιταφίου να γίνεται με άγριες ορχιδέες.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην σελίδα του χωριού σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, όπου αναρτήθηκαν και οι φωτογραφίες που βλέπετε: « Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα απόλυτου πένθους για όλη τη Χριστιανοσύνη, όμως για το Μαρμακέτο είναι κάτι ακόμα παραπάνω. Το έθιμο του στολισμού του Επιταφίου άρρηκτα συνδεδεμένο με την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στις 8 Μαίου δεν θα μπορούσε να μην πραγματοποιηθεί, παρά τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε…Η Ανάσταση του Κυρίου να φέρει Υγεία στα σπίτια όλου του κόσμου!».

Ο στολισμός του Επιταφίου στο όμορφο αυτό χωριό του Λασιθίου αποτελεί ίσως την πιο ξεχωριστή διαδικασία στολισμού που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Κρήτη.

Στη συλλογή των ορχιδέων, που είναι κατά κύριο λόγο οι περίφημες βιόλες της λαμπρής ή καλά ματάκια συμμετέχει όλο το χωριό. 

Κι όπως ιδιαίτερος είναι ο τρόπος που γίνεται ο στολισμός άλλο τόσο μοναδικό είναι και αυτό που ακολουθεί μετά τη Μεγάλη Παρασκευή.Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ 



Σελίδες