Τα ανεβατά καλιτσούνια του Πάσχα-Ένα γλυκό που έκρινε τις νοικοκυρές του παρελθόντος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Τα ανεβατά καλιτσούνια του Πάσχα-Ένα γλυκό που έκρινε τις νοικοκυρές του παρελθόντος



Τσουρεκάκια, λαμπροκούλουρα και καλιτσούνια, αυτά είναι τα βασικά γλυκά που είθισται να παρασκευάζονται λίγο πριν το Πάσχα και να προσφέρονται στο αναστάσιμο τραπέζι της οικογένειας.

Όλα θέλουν μεράκι, καλές συνταγές και πολύ αγάπη για να ετοιμαστούν όμως αυτό που είναι περισσότερο κοπιαστικό και θέλει πραγματική τέχνη για να το ετοιμάσεις και να το προσφέρεις αυτή την ημέρα, είναι τα ανεβατά καλιτσούνια.

Επειδή απαιτούν λίγο παραπάνω προσπάθεια στην προετοιμασία τους σε σχέση με τα απλά καλιτσούνια της στιγμής, όπως λέγονται, όλο και λιγότερες είναι σήμερα οι νοικοκυρές που επιλέγουν να τα φτιάξουν και να τα προσφέρουν στους αγαπημένους τους το Πάσχα.

Ωστόσο είναι το πιο μυρωδάτο και το πιο νόστιμο γλυκό των ημερών με μεγάλη διαφορά.Αυτή την εποχή η κρητική μυζήθρα είναι στα καλύτερα της, από πλευράς γεύσης. Είτε προσθέσεις σε αυτήν δυόσμο και ζάχαρη είτε όχι, το αποτέλεσμα που δίνει είναι γευστικότατο.

Η μυρωδιά των αφράτων ανεβατών καλιτσουνιών όταν ψήνονται "σπάει" στην κυριολεξία τη μύτη... θέλεις η μαστίχα που περιέχουν, θέλεις το άρωμα της γλυκιάς κανέλλας και του μαχλεπιού; Όλα τα υλικά τους είναι ένα κι ένα, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θεϊκό. Όσοι μάλιστα έζησαν την εποχή του ξυλόφουρνου ξέρουν τι θα πει στ αλήθεια μυρωδιά καλιτσουνιού που σκορπίζει σε όλη τη γειτονιά και σε κάνει να μη βλέπεις την ώρα για να έλθει η Ανάσταση.

Παλιά μάλιστα η παρασκευή των ανεβατών καλιστουνιών ήταν βαρόμετρο για το βαθμό νοικοκυροσύνης της κάθε γυναίκας. Όσο πιο ανεβατά, αφράτα και μοσχομυριστά τα ανεβατά καλιτσούνια του Πάσχα τόσο καλύτερη θεωρούνταν ως νοικοκυρά και η γυναίκα που τα έφτιαχνε.


Σελίδες