Ανακάμπτις η αραιανθής: Η κόρη της Λαμπρής με τη βιολετί φορεσιά της - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Ανακάμπτις η αραιανθής: Η κόρη της Λαμπρής με τη βιολετί φορεσιά της





Η Anacamptis laxiflora (Ανακάμπτις η αραιανθής) είναι μια όμορφη ορχιδέα που συναντάμε σε αρκετά μέρη της Ελλάδας και γενικότερα της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Το όνομα της προκύπτει από το  ρήμα ανακάμπτω, επειδή τα βράκτια τυλίγουν τα άνθη της όταν είναι κλειστά ενώ ο χαρακτηρισμός αραιανθής οφείλεται, όπως βλέπετε και στις σχετικές φωτογραφίες, στο οτι τα άνθη της είναι αραιά. 

Υπάρχει όμως και μια πιο λαική ονομασία της ως κόρη της Λαμπρής, προφανώς σχετιζόμενη με το γεγονός του ότι βρίσκεται στις δόξες της την περίοδο του Απριλίου μέσα στο Πάσχα, στη Λαμπρή όπως λέμε τη μεγάλη γιορτή στην Κρήτη.

Περιγραφή της έχουμε πρώτη φορά στη Γαλλία το 1778. Τη συναντάμε σε λιβάδια και έλη και σε υψόμετρο που μπορεί να φθάσει τα 1600 μέτρα.

Είναι ένα ψηλόλιγνο φυτό, που το ύψος του μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 60 εκατοστά, με στενά λογχοειδή φύλλα το οποίο φέρει αραιή ταξιανθία με 4-20 άμισχα άνθη σε χρώμα σκούρο βιολετί και πιο σπάνια ροζ ή λευκό.

Οι φωτογραφίες του φυτού έχουν τραβηχτεί στο οροπέδιο Γιούς Κάμπος κοντά στο Αμάρι.







Σελίδες