O ερειπωμένος ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στα Ρούστικα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

O ερειπωμένος ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στα Ρούστικα



Σε κοντινή απόσταση από την Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία Ρουστίκων και νοτιοδυτικά του οικισμού βρίσκονται τα ερείπια του ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου του Μυρωδή. 

Μυρωδής ονομαζόταν ο ιδιοκτήτης του τόπου όπου είναι κτισμένος ο ναός, την περίοδο της Ενετοκρατίας, και το όνομα του το συναντάμε σε δικαιοπρακτικό έγγραφο του 1699.

Ένα μικρό εικονοστάσι που έχει τοποθετηθεί μέσα στα ερείπια και φέρει εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου διασώζει τη μνήμη του τιμώμενου Αγίου, για εκείνους που δεν αναζητούν σε γραπτές πηγές το ιστορικό ναών που δεν λειτουργούνται σήμερα.

Από τα ερείπια πάντως καταλαβαίνουμε πως επρόκειτο για ένα μικρό μονόκλιτο ναό της ύστερης Ενετοκρατίας, με επιμελημένη δόμηση και χωρίς τοιχογράφηση. 

Σχεδόν όλα τα αρχιτεκτονικά του μέλη υπάρχουν στο χώρο. Άλλα στέκονται ακόμα, μετά βίας, όρθια σε τοίχους κι άλλα είναι πεσμένα και κρυμμένα μέσα στα χόρτα. Αυτό θα καθιστούσε σχετικά εύκολη μια μελλοντική απόπειρα αναστύλωσης του, εφόοσον λαμβάνονταν μια τέτοια απόφαση.

Δίπλα από το ναό βλέπουμε ερείπια κι άλλων κτισμάτων των οποίων αγνοούμε τη χρήση, όπως επίσης ένα πηγάδι και μια λαξευμένη σε πέτρα γούρνα μεγάλου μεγέθους.

Ο ναός ανήκει στη Μονή του Προφήτη Ηλία.

Ε.Β

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)












Σελίδες