Άγιοι Ισίδωρος και Παντελεήμονας στο Νιπιδιτό: Ένας ναός αληθινό κόσμημα στην περιοχή - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020

Άγιοι Ισίδωρος και Παντελεήμονας στο Νιπιδιτό: Ένας ναός αληθινό κόσμημα στην περιοχή



Αληθινό κόσμημα για τον οικισμό του  Νιπιδιτού είναι ο δίκλιτος ναός των Αγίων Παντελεήμονα και Ισιδώρου, ο οποίος βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του.

Της Ελένης Βασιλάκη

Πρόκειται για κτίσματα διαφορετικών περιόδων καθώς το κλίτος του Αγίου Ισιδώρου φέρεται να κτίστηκε κατά την Ενετοκρατία (φαίνονται ακόμα πάνω από το υπέρθυρο του οι θέσεις των πινακίων που τοποθετούσαν εκείνη την περίοδο στους ναούς) ενώ εκείνο του Αγίου Παντελεήμονα είναι μεταγενέστερο. Μεγάλες καμάρες χωρίζουν τα δύο κλίτη ενώ σ' εκείνο του Αγίου Ισιδώρου υπάρχει και μικρός νάρθηκας.

Η παράδοση που μεταφέρουν από στόμα σε στόμα οι κάτοικοι του χωριού λέει πως το κλίτος του Αγίου Ισιδώρου κατασκευάστηκε από Χιώτες που διέμεναν στην περιοχή από την εποχή που την Κρήτη κατέλαβε ο Νικηφόρος Φωκάς νικώντας τους Άραβες.

Ακριβώς επειδή οι κτήτορες του ναού ήταν Χιώτες τον αφιέρωσαν στον Άγιο Ισίδωρο τον εκ Χίου, που είναι ακόμα και σήμερα ο προστάτης τους στη νήσο Χίο. Μάλιστα για να μεταφέρουν τις πέτρες που χρειάστηκαν για την ανέγερση του, λέγετε πως  έφτιαξαν ράγες με μεγάλα κούτσουρα και πάνω σε αυτές κυλούσαν βράχους από το βουνό για να τους κατεβάσουν στο χωριό.

Επίσης όπως μας είπαν κάτοικοι, που συναντήσαμε στο Νιπιδιτό, οι Χιώτες που ζούσαν στον τόπο τους και έκτισαν τον Άγιο Ισίδωρο, λέει η παράδοση, πως ασχολούνταν με την κεραμική και είχαν τα εργαστήρια τους στη θέση Κέραμος κοντά στον οικισμό, αν και μάλλον πρόκειται για ένα μικρό μπέρδεμα καθώς τα όστρακα που πράγματι συναντά κανείς όταν επισκεφθεί τον Κέραμο ανήκουν στη μινωική περίοδο και δεν είναι μεταγενέστερα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως μπαίνοντας κανείς στο εσωτερικό του ναού δεν μπορεί να μην τον θαυμάσει απεριόριστα. Η αρχιτεκτονική, τα ξυλόγλυπτα τέμπλα του και τα χρώματα του είναι υπέροχα. Οι παλιές εικόνες του έχουν υποστεί συντήρηση κι έχουν καθαριστεί αναδεικνύοντας τους ζωντανούς και όμορφους χρωματισμούς τους ενώ τα τέμπλα και στα δύο κλίτη είναι εξαιρετικής τέχνης με πολλές και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.

Οι εικόνες στα τέμπλα είναι διαφόρων περιόδων ξεκινώντας,με βάση τις χρονολογίες που διακρίναμε επάνω τους, από το 1846 κι έπειτα. Διαφορετικοί είναι και οι καλλιτέχνες που τις φιλοτέχνησαν, αναγνωρίζοντας στην επιφάνεια τους υπογραφές των Αντωνίου Μανούσου και Α. Αλεξανδρίδη.

Σε προθήκες, στους τοίχους του ναού, φυλάσσονται παλιά λειτουργικά βιβλία και ιερά ευαγγέλια τυπωμένα στη Βενετία από το 1860 μέχρι και το 1904. Στο ιερό παμπάλαια εξαπτέρυγα διπλής όψης είναι τοποθετημένα πίσω από την Αγία Τράπεζα.

Ο ιερέας της Ενορίας Νιπιδιτού, πανοσιολογιότατος Επιφάνιος Ζαχαράκης μας είπε πως ο Άγιος Παντελεήμονας ήταν ο παλιός ενοριακός ναός του χωριού. Επειδή ωστόσο είναι ένα μνημείο που το αγαπούν πολύ οι κάτοικοι κι εκτός από όμορφος έχει και ωραία ακουστική έχουν καθιερώσει να κάνουν εκεί τις λειτουργίες τους δύο μήνες το χρόνο. 

Συγκεκριμένα επειδή ο Άγιος Ισίδωρος γιορτάζει στις 14 Μαΐου τελούν εκεί τις Θείες Λειτουργίες όλο το Μάιο. Κι επειδή το κλίτος του Αγίου Παντελεήμονα γιορτάζει στις 27 Ιουλίου τελούν Λειτουργίες και όλο τον Ιούλιο.

Τη Μεγάλη Παρασκευή εξάλλου, που γίνεται η περιφορά του επιταφίου στο χωριό κάνοντας δέηση έξω από κάθε σπίτι ξεχωριστά, σταματούν πάντα και στο ναό αυτό, κάνουν την περιφορά του επιταφίου γύρω του και μετά τον βάζουν και στο εσωτερικό της εκκλησίας και ψάλουν το Δοξαστικό των Ξένων .

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα































Σελίδες