Αγιορείτικη φασολάδα με πορτοκάλι και δυόσμο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Αγιορείτικη φασολάδα με πορτοκάλι και δυόσμο



Η φασολάδα είναι από τα πιο αγαπημένα όσπρια που καταναλώνουμε στην Ελλάδα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνη B ενώ ως φαγητό δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας κι έτσι πεινάμε λιγότερο όταν την εντάσσουμε στο διαιτολόγιο μας.

Στην κλασική συνταγή της φασολάδας θέλουμε μόνο κρεμμύδι, καρότο, ντομάτα και σέλινο όμως υπάρχουν παραλλαγές που μπορούν να απογειώσουν τη γεύση των ξερών φασολιών. 

Μια τέτοια συνταγή που φέρεται να μας έρχεται από το Άγιο Όρος σας παρουσιάζουμε αφού τη δοκιμάσαμε και διαπιστώσαμε πως είναι πεντανόστιμη.

Βέβαια την πειράξαμε ελαφρώς γιατί εκεί την τρώνε χωρίς λάδι, κι εμείς που δεν ακολουθούμε τόσο αυστηρή νηστεία είπαμε να τη λαδώσουμε.

Υλικά

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την αγιορείτικη φασολάδα με πορτοκάλι είναι:

250 γραμμάρια φασόλια ελληνικά

1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού

λίγο σέλινο ψιλοκομμένο

λίγο ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα οκτώ ή ξυσμένο κι εκείνο

250 γραμμάρια χυμό ντομάτας ή δύο ώριμες φρέσκιες ντομάτες τριμμένες

30 γραμμάρια  χυμό λεμονιού

ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι

1 κουταλάκι γλυκού ξερό δυόσμο 

πιπέρι

ταμπάσκο ή μπούκοβο

αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα φασόλια σε μια λεκάνη με νερό και τα αφήνουμε όλο το βράδυ να φουσκώσουν. Στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με λίγο αλάτι να βράσουν για 40 λεπτά περίπου μέχρι λίγο να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε ξανά.

Βάζουμε πάλι νερό στην κατσαρόλα κρύο, ρίχνουμε τα λαχανικά, τη δάφνη, το μπούκοβο, το ελαιόλαδο, το πιπέρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τον χυμό ντομάτας, το κρεμμύδι και αφού πάρουν βράση ρίχνουμε τα φασόλια  και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να χυλώσουν.

 Στο τέλος αλατίζουμε και προσθέτουμε το λεμόνι.
Αποσύρουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί λίγο το φαγητό πριν σερβίρουμε

Πηγή: dogma

Σελίδες