Οι σπηλαιολόγοι της Δυτικής Κρήτης έκοψαν την πίτα τους και βόλταραν στα Ρούστικα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Οι σπηλαιολόγοι της Δυτικής Κρήτης έκοψαν την πίτα τους και βόλταραν στα Ρούστικα



Με μεγάλη συμμετοχή και κέφι έκοψε και φέτος το Τοπικό Τμήμα Δυτικής Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας την πρωτοχρονιάτικη πίτα του.

Για την εκδήλωση επέλεξε αυτή τη χρονιά τον χώρο έξω από τον όμορφο σπηλαιώδη ναό του Αγίου Αντωνίου της ενορίας Αγίου Κωνσταντίνου στο Ρέθυμνο.

Ο εφημέριος του χωριού πατέρας Ιωάννης Χατζάκης ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα ενώ στη συνέχεια τα μέλη του προεδρείου του τμήματος παρουσίασαν τον πλούσιο απολογισμό του σπηλαιολογικού έτους που πέρασε.

Πλούσιος ήταν και ο μπουφές που στήθηκε στον υπαίθριο χώρο έξω από το ναό, από τους σπηλαιολόγους και τους φίλους τους, που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Περισσότερα από 40 δώρα, που προσφέρθηκαν από επιχειρήσεις του Ρεθύμνου αλλά και ιδιώτες, κληρώθηκαν με το τυχερό φλουρί φέτος να αντιστοιχεί σε χρυσό αγιοκωνσταντινάτο.

Η μέρα όμως δεν έκλεισε εκεί καθώς το Τμήμα Δυτικής Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας είχε ετοιμάσει και μια ενδιαφέρουσα περιήγηση στα μνημεία της ευρύτερης περιοχής, αρχής γενομένης από την ιστορική Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία στα Ρούστικα. 

Εκεί τους περίμενε ο ηγούμενος του Μοναστηριού π. Ιωάννης ο οποίος τους παρουσίασε την ιστορία της Μονής και του ωραίου καθολικού της. Οι συμμετέχοντες είδαν τους χώρους της και έλαβαν την ευλογία του ηγουμένου αλλά και μια μικρή εικόνα του Προφήτη Ηλία για να την έχουν πάντα μαζί τους.

Η περιήγηση συνεχίστηκε σε έναν ακόμα ωραίο ναό, αυτό της Κοίμησης της Θεοτόκου στον οικισμό των Ρουστίκων ενώ ακολούθησε βόλτα στο χωριό και επίσκεψη στο ωραίο μουσείο που λειτουργεί εκεί προς τιμήν του καταγόμενου από την περιοχή σπουδαίου Έλληνα ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη. 

Το παλιό σπίτι της οικογένειας του, που δωρίστηκε από τον ίδιο στα Ρούστικα, έχει αναπαλαιωθεί και φιλοξενεί σε δύο ορόφους φωτογραφικό υλικό από την πολιτική δράση του, την οικογένεια του καθώς και σημαντικά έργα του. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και η βιβλιοθήκη των Ρουστίκων.

Ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και την Παναγίας, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, άνοιξε, στη συνέχεια, την πόρτα του για τους σπηλαιολόγους και τη συντροφιά τους κι έτσι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τον εξαιρετικό τοιχογραφικό διάκοσμο του.

Με το Σαράι, όπως ονομάζουν οι ντόπιοι το κτίσμα του οθωμανικού διοικητηρίου, με το θαυμάσιας τέχνης λιθανάγλυφο θύρωμα, αλλά και την Αγαδική Κρήνη ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στα Ρούστικα, ένα χωριό με ατμοσφαιρική αρχιτεκτονική , που δεν βραβεύθηκε τυχαία το 2005 ως ο πιο καθαρός οικισμός.




















Σελίδες