Το εντυπωσιακό Σεράγιο στα Ρούστικα Ρεθύμνου-Αληθινό κέντημα το θύρωμα του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Το εντυπωσιακό Σεράγιο στα Ρούστικα Ρεθύμνου-Αληθινό κέντημα το θύρωμα του


Στα Ρούστικα, το όμορφο αυτό χωριό του Ρεθύμνου με την αξιοπρόσεκτη αρχιτεκτονική, βρίσκεται το Σεράγιο ή Σαράι, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίσμα, τόσο σε μέγεθος όσο και στα επιμέρους δομικά χαρακτηριστικά του. Και μπορεί το όνομα του να έχει οθωμανική ρίζα ωστόσο φέρεται η αρχική κατασκευή του να έγινε από τους Ενετούς. Εξάλλου τα Ρούστικα αποτελούσαν τμήμα του φέουδου της περίφημης οικογένειας Μπαρότσι.

Μετά τους Ενετούς περιήλθε στην κατοχή των Οθωμανών και χρησιμοποιήθηκε κατ' άλλους ως διοικητήριο και χώρος διαμονής του Ντεφτερτάρ (Defterdar), του προσώπου δηλαδή της τουρκικής διοίκησης που κρατούσε τα αρχεία φορολογικά και κτηματικά της περιοχής και των κατοίκων της, και κατ' άλλους ως κατοικία τοπικού αγά. Εξάλλου λίγα μέτρα πιο κάτω από το Σεράγιο βρίσκεται και μια πηγή νερού που ονομάζεται Αγαδική.

Όποια κι αν ήταν πάντως η χρήση του ως κτίσμα το Σαράι είναι εντυπωσιακό. Κυρίως το λιθανάγλυφο θύρωμα της κεντρικής πύλης του, με τα φυτά και τα όμορφα σχέδια που το πλαισιώνουν αποτελεί έργο τέχνης, ένα λίθινο κέντημα.

Το Σαράι είναι περιτοιχισμένο με ψηλό τοίχο και στο εσωτερικό του υπάρχουν αρκετά επιμέρους κτίρια και κήποι. Ήταν τουλάχιστον διώροφο με ισχυρή τοιχοποιία και τεράστια δοκάρια στις στέγες του.

 Η χρήση του στην πορεία των αιώνων άλλαξε, σε σχέση με την Ενετοκρατία και την Τουρκοκρατία, κι έτσι δε γνωρίζουμε επακριβώς τι αντιστοιχούσε σε καθένα από αυτά τα κτίρια.

Φαίνεται πάντως να διέθετε μεγάλο υπόγειο χώρο με καμάρες , όπου σήμερα βλέπουμε μια μεγάλη πέτρινη μυλόπετρα.

Στα παρακείμενα κτίρια υπάρχουν μεγάλα τζάκια και οντάδες, πιθανόν απομεινάρια χρήσης τους ως κατοικιών. Επίσης άλλα είναι διαμορφωμένα ως στάβλοι για ζώα ενώ τα περισσότερα έχουν καταρρεύσει ή είναι ετοιμόρροπα.

Ως προς την ιδιοκτησία τους πληροφορίες από τους κατοίκους των Ρουστίκων αναφέρουν πως αποτελούν κληρονομία συζύγου της γνωστής οικογένειας των Σμπώκων, που είχαν κάποια στιγμή επιχειρήσει να μετατρέψουν το χώρο σε τουριστικό κατάλυμα, χωρίς η προσπάθεια τους να ευοδωθεί.

Ελένη Βασιλάκη

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε SITE χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)


























Σελίδες