Ο ναός των Αγίων Σάββα και Νικολάου στο Κάτω Χωριό Ιεράπετρας-Κτισμένος το 1849 - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Ο ναός των Αγίων Σάββα και Νικολάου στο Κάτω Χωριό Ιεράπετρας-Κτισμένος το 1849


Σε κομβικό σημείο, εκεί που συνδέονται οι οικισμοί του Κάτω Χωριού με την Επισκοπή Ιεράπετρας, είναι κτισμένος ο δίκλιτος ναός των Αγίων Σάββα και Νικολάου.

Πρόκειται για ένα όμορφο καμαροσκέπαστο ναό που ανεγέρθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1849, όπως μαρτυρά η εγχάρακτη επιγραφή στο υπέρθυρο του.

Και τα δύο κλίτη κτίστηκαν μαζί , όπως προκύπτει από τα σωζόμενα αρχιτεκτονικά μέλη που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες συντήρησης των λίθινων στοιχείων που τα διακοσμούν. Χωρίζονται από μια μεγάλη  καμάρα, κι αυτή φτιαγμένη από πελεκημένους λίθους.

Το κτίσμα ακολουθεί τα αρχιτεκτονικά πρότυπα των ναών που κατασκευάστηκαν στα χωριά της Κρήτης το 19ο αιώνα. Το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Σάββα και το νότιο στον Άγιο Νικόλαο, Επίσκοπο Μύρων της Λυκίας.

Οι εικόνες που βλέπουμε στα λιτά ξύλινα τέμπλα του ναού αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς των εργαστηρίων ζωγραφικής που δραστηριοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Ωραίας τέχνης είναι όμως και τα λίθινα αρχιτεκτονικά στοιχεία εντός και εκτός του ναού, ο οποίος ανήκει στην ενορία του Κάτω Χωριού.

Πανηγυρίζει στις 5 Δεκεμβρίου ημέρα εορτής του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου και στις 6 Δεκεμβρίου που η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του θαυματουργού












Σελίδες