Το "βρώμικο" μυστικό που κρύβει αυτή η παλιά καρέκλα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020

Το "βρώμικο" μυστικό που κρύβει αυτή η παλιά καρέκλα


Η καρέκλα που βλέπεται στις φωτογραφίες δεν είναι συνηθισμένη. Δεν είναι καν των τελευταίων δεκαετιών αφού κατασκευάστηκε κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε από τον ευκατάστατο κάτοχο της σε εποχές που τουαλέτες, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα μέσα στα σπίτια, δεν υπήρχαν.

Φτιαγμένη από ανθεκτικό ξύλο, προσεγμένη στο σχεδιασμό της μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη... λόγω της χρήσης της.

Καλά κρυμμένο κάτω από το κάθισμα, σε ειδικά κατασκευασμένη εσοχή, ένα δοχείο νυκτός, γιο γιο όπως το λέγαμε όταν ήμασταν μικρά παιδιά ή καθίκι όπως το θυμούνται οι παλιότεροι. Πάνω στο κάθισμα αφαιρούμενο στρογγυλό τμήμα ξύλου αποκαλύπτει το δοχείο ικανοποιώντας την ανάγκη του ατόμου που στρογγυλοκάθεται στην ιδιαίτερη αυτή καρέκλα.

Τη βρήκε αδειάζοντας ένα σπίτι από παλιά και άχρηστα, για τους νέους ιδιοκτήτες του, αντικείμενα ο Ηρακλειώτης παλαιοπώλης Βαγγέλης Κρασαγάκης και εννοείται πως τη μετέφερε στο κατάστημα του όπου τη εντοπίσαμε και τη φωτογραφίσαμε.

                                     Ιστορικές πληροφορίες

  • Λέγεται πως ένας μικρός  χώρος διαστάσεων 1x2 μέτρων με αποχετευτική πρόβλεψη που εντοπίστηκε στο ανάκτορο της Κνωσού, ήταν το πρώτο αποχωρητήριο της αρχαιότητας.
  • Στο Μεσαίωνα που δεν υπήρχαν τουαλέτες ο κόσμος αφόδευε σε δρόμους κι άλλα σημεία τα οποία είχαν αναλάβει να καθαρίζουν γουρούνια.
  • Ο Όθωνας όταν ήλθε στην Ελλάδα θέλησε να φτιάξει στο ανάκτορο εσωτερικό αποχωρητήριο, είδηση που ξεσήκωσε τους Αθηναίους και τους έβγαλε στο δρόμο όπου διαδήλωσαν γιατί θεωρούσαν πως θα βρόμιζε το παλάτι. Έτσι έγινε σε ένα τόσο μεγάλο χώρο μόνο ένα αποχωρητήριο κι αυτό κρυφά από το λαό.
  • Σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Ξάνθη, Κομοτηνή) ακόμα και σήμερα υπάρχουν χιλιάδες σπίτια χωρίς τουαλέτα ή με τουαλέτα στην αυλή.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα







Σελίδες