Στα ερείπια του ναού της Αγίας Παρασκευής στην κάτω Τύλισο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Στα ερείπια του ναού της Αγίας Παρασκευής στην κάτω Τύλισο



Στην Κάτω Τύλισο ανάμεσα σε καταπράσινα περβόλια και άλλες καλλιέργειες, κρυμμένα πίσω από τον κισσό, βρίσκονται τα ερείπια του ναού της Αγίας Παρασκευής.

Αν δεν υπήρχαν στο σημείο δυο μικρά εικονοστάσια που να μαρτυρούν την ιερότητα του χώρου δύσκολα θα μπορούσε κανείς να αντιληφθεί πως εκεί υπήρχε παλιός ναός.

Σήμερα σώζεται σε κακή κατάσταση τμήμα του βόρειο τοίχου της Αγίας Παρασκευής κι αυτός μόνο και μόνο επειδή τα κλαδιά του κισσού τον έχουν αγκαλιάσει προστατευτικά και τον στηρίζουν να μην καταρρεύσει όπως οι υπόλοιποι τοίχοι.

Ανατολικά του κτίσματος διακρίνεται επίσης ένα μικρό τμήμα του τόξου του ναού. 

Λέγεται πως η Αγία Παρασκευή έφερε τοιχογραφικό διάκοσμο και ίσως θα μπορούσε, λόγω αυτού, να προσδιορίσει κανείς χρονολογικά την κτήση της κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα











Σελίδες