Ο επιβλητικός τουρκικός κουλές πάνω από το Λουτρό Σφακίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Ο επιβλητικός τουρκικός κουλές πάνω από το Λουτρό Σφακίων



Πάνω σε ύψωμα στο Λουτρό Σφακίων είναι κτισμένος ένας εντυπωσιακός, παρά την εικόνα ερειπίου που σήμερα παρουσιάζει, τουρκικός κουλές.

Φέρεται να κτίστηκε το 1868, μια περίοδο έντονης ανοικοδόμησης τέτοιων οχυρωματικών έργων στην περιοχή των Σφακίων με ζητούμενο την κατάπνιξη της επανάστασης των Κρητικών από τους Τούρκους.

Της Ελένης Βασιλάκη

Το λιμάνι των Σφακιών ήταν από τα πλέον ασφαλή εκείνη την περίοδο και η άμυνα του υποστηρίζονταν πολύπλευρα: από το πολυβολείο που υπήρχε στην είσοδο του, από τον μικρό κουλέ της Ανώπολης αλλά και από τον κουλέ που κατασκευάστηκε, ίσως σε προηγούμενη φάση, κάτω από το βενετσιάνικο κάστρο στη Χώρα Σφακίων.

Όπως μαρτυρούν τα ερείπια του κουλέ του Λουτρού το μέγεθος του ήταν αρκετά μεγάλο και προφανώς λειτουργούσε ως κεντρικός κουλές στην ευρύτερη περιοχή. Διακρίνονται, ανατολικά και δυτικά, τα ερείπια δύο διώροφων πύργων, με σειρές τυφεκιοθυρίδων, αλλά και κτίρια για τη διαμονή των στρατιωτών, για την αποθήκευση στρατιωτικού υλικού καθώς και νερού.

Το κεντρικό κτίριο είναι ορθογώνιο, με ψηλούς τοίχους. Οι διαστάσεις του είναι 29Χ25 μέτρα και χωρίζεται σε δύο επίσης ορθογώνια διαμερίσματα.

Σε κοντινή απόσταση από τον κουλέ του Λουτρού βλέπουμε κυκλικό κτίσμα που άλλες πληροφορίες θέλουν να ήταν πύργος επόπτευσης της θαλάσσιας περιοχής από τη από τη μεριά του Ακρωτηρίου και των Γλυκών Νερών κι άλλες ανεμόμυλος (η δεύτερη εκδοχή είναι η πιθανότερη).

Σήμερα ότι έχει απομείνει από το μεγάλο και σημαντικό αυτό οχυρωματικό έργο καταρρέει, δίχως φροντίδα, με καθημερινούς επισκέπτες τις κατσίκες κοπαδιού που διατηρεί κτηνοτρόφος στην περιοχή, ο οποίος μάλιστα χρησιμοποιεί τους χώρους του και ως αποθήκη

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα












Το κτίσμα που άλλοι θεωρούν πως είχε ρόλο στην εποπτεία της περιοχής κι άλλοι λένε πως ήταν ανεμόμυλος

Σελίδες