Η ακριβοθώρητη μπλάβη των Λευκών Ορέων-Ένα σπάνιο μικροενδημικό είδος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Η ακριβοθώρητη μπλάβη των Λευκών Ορέων-Ένα σπάνιο μικροενδημικό είδος


Η Anchusa cespitosa ή μπλάβη όπως τη λένε οι ντόπιοι κι έχει επικρατήσει ως κοινή ονομασία, λόγω του χρώματος της, είναι ένα ενδημικό είδος των Λευκών Ορέων. Η περιορισμένη εξάπλωση του το καθιστά, σπάνιο είδος, τρωτό και ως εκ τούτου προστατευόμενο.

 Ανήκει στην κατηγορία των στενότοπων ενδημικών φυτών της περιοχής και περιλαμβάνεται  στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας.

Το συγκεκριμένο το εντοπίσαμε σε ύψος περίπου 1.600 μέτρων στη διαδρομή προς Μηλέ στα Λευκά Όρη. Το περίεργο είναι πως ήταν ανθισμένο ενώ κανονικά η ανθοφορία του γίνεται τους ανοιξιάτικους μήνες. Προφανώς η συνεχιζόμενη ζέστη έχει μπερδέψει κι αυτό το φυτό.

Το γένος Anchusa ανήκει στα αγγειόσπερμα Magnoliophyta της οικογένειας μποράντσα, που περιλαμβάνει περίπου 40 είδη.

Η Anchusa caespitosa είναι ένας πολυετής θάμνος που χρειάζεται ήλιο για να αναπτυχθεί. Αρχικά αναπτύσσεται ένα φυτό της οικογένειας και στη συνέχεια γύρω του νεώτερα φυτά σχηματίζουν κύκλο δημιουργώντας στην άνθιση του μοναδικές εικόνες. 







Σελίδες