Ο καταξιωμένος αγιογράφος Γιώργος Χειρακάκης εκθέτει έργα του στο Μουσείο της Αγίας Αικατερίνης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Ο καταξιωμένος αγιογράφος Γιώργος Χειρακάκης εκθέτει έργα του στο Μουσείο της Αγίας Αικατερίνης 


Μια εντυπωσιακή έκθεση έργων του καταξιωμένου Κρητικού αγιογράφου Γιώργου Χειρακάκη ανοίγει τις πύλες της την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου και ώρα 7:30 μ.μ. στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών». 
Πρόκειται για έργα που συλλέχθηκαν από ναούς της Κρήτης, καθώς και από ιδιώτες, και σηματοδοτούν την πολυετή και εξαιρετικά επιτυχημένη καλλιτεχνική διαδρομή του γνωστού εικαστικού δημιουργού στον δύσκολο χώρο της αγιογραφίας.
 Πάνω από μισό αιώνα ο κ. Χειρακάκης εργάζεται στην Κρήτη με συνέπεια, σεμνότητα και προσήλωση στην ιερή τέχνη την οποία τάχτηκε να υπηρετεί.
Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» αποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση το αίτημα μιας ομάδας συμπολιτών η οποία είχε πρωτοστατήσει στη διοργάνωση της μεγάλης έκθεσης του Γιώργου Χειρακάκη στο Μουσείο TERIADE στη Μυτιλήνη από 5 έως 30 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. 
Ουσιαστικά μιλάμε για μεταφορά της εν λόγω έκθεσης (η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία) και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Κρητικού αγιογράφου.
Υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης υποδέχεται στον χώρο του τον κ. Χειρακάκη.
 Τον Μάιο του 2017 είχε ανταποκριθεί στο αίτημα προβολής της μακραίωνης αγιογραφικής παράδοσης της Κρήτης εκθέτοντας έργα μαθητών της σχολής αγιογραφίας του Αγίου Τίτου, με δάσκαλο τον κ. Χειρακάκη.

Ο Γιώργος  Χειρακάκης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αγιογράφου που εργάζεται με σεβασμό στην ορθόδοξη κλασική παράδοση και δημιουργεί έργα υψηλής αισθητικής (φορητές εικόνες και τοιχογραφίες) τα οποία κοσμούν σήμερα πλήθος ιερών μητροπολιτικών και ενοριακών ναών της Κρήτης. 
Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» πιστεύει ότι εκθέσεις όπως αυτή αναδεικνύουν τη σύγχρονη αγιογραφική δημιουργία και αποτελούν αψευδείς μαρτυρίες της συνέχειας μιας σπουδαίας παράδοσης. 
Χαιρετισμό στα εγκαίνια θα απευθύνει ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος.
Την έκθεση, που συνδιοργανώνεται με το Μουσείο TERIADE της Μυτιλήνης και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2019, επιμελήθηκε η εικαστικός Χρύσα Βαθιανάκη .
Ο Νίκος Κατσαράκης, σολίστ και δάσκαλος κλασικής κιθάρας, θα συνοδεύσει μουσικά την εκδήλωση.

Σελίδες