Το μαγικό φαινόμενο της ευθυγράμμισης του ήλιου με το βράχο του Καβαλάρη στον Άγιο Θωμά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Το μαγικό φαινόμενο της ευθυγράμμισης του ήλιου με το βράχο του Καβαλάρη στον Άγιο Θωμά



Ένα φαινόμενο που συμβαίνει μόνο δύο φορές το χρόνο στον περίφημο βράχο του Καβαλάρη, στο μυστηριακό χωριό του Αγίου Θωμά, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά και να καταγράψουν τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας του   Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου "Μυθοκρουσμένοι" το ξημέρωμα της περασμένης Κυριακής .

Πρόκειται για την ευθυγράμμιση του ήλιου που επιτρέπει στις ακτίνες του να περάσουν ακριβώς μέσα από τη σχισμή του Καβαλάρη και να διαχυθούν έξω απ αυτόν, κατά τρόπο σχεδόν μαγικό, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες που μας διέθεσε ο καθηγητής μαθηματικών του Εσπερινού, Μανόλης Αφραθιανάκης.

Το φαινόμενο της ευθυγράμμισης συμβαίνει στο συγκεκριμένο σημείο λίγο πριν τα μέσα Φεβρουαρίου αλλά και στις 3 Νοεμβρίου, ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή.

Η εξήγηση αυτής της πορείας του ήλιου έχει να κάνει με την κίνηση του προς το νότο που τον κρατά χαμηλά μέχρι τις 23 Δεκέμβρη (χειμερινό ηλιοστάσιο) ενώ στη συνέχεια επιστρέφει κάνοντας πορεία προς το βορά και ανεβαίνοντας στον ορίζοντα, μέχρι τις 21 Ιουνίου (εαρινό ηλιοστάσιο).

Το αξιοπερίεργο, πέρα από το ίδιο το εκπληκτικό φαινόμενο που συντελείται στο βράχο του Καβαλάρη, είναι κάποιες λαξεύσεις στο σημείο που ίσως και να μην είναι άσχετες με αρχαία τελετουργία που λάμβανε χώρα εκεί. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι παρατηρούσαν και έδιναν μεγάλη σημασία σε αυτές τις ευθυγραμμίσεις κι έχουμε ανάλογο φαινόμενο στην αίθουσα του θρόνου στο ανάκτορο της Κνωσού.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής γεωλογίας του Εσπερινού Γυμνασίου και συγγραφέας Στέλιος Μανιωλιούδης ο περικιόνιος Διόνυσος ίσως στην περίπτωση του Καβαλάρη να έδωσε τη σκυτάλη στον Άη Γιώργη.

Ελένη Βασιλάκη

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)

Ο βράχος του Καβαλάρη στον Άγιο Θωμά

Οι Μυθοκρουσμένοι μπροστά από το βράχο που διαπερνούν οι ακτίνες του ήλιου 

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από άλλη ημέρα του χρόνου όπου δεν έχουμε ευθυγράμμιση του ήλιου με το βράχο

Ο επιβλητικός καβαλάρης



Σελίδες