Το εντυπωσιακό καταφύγιο του Β Παγκοσμίου Πολέμου στην Πρασσά Ηρακλείου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Το εντυπωσιακό καταφύγιο του Β Παγκοσμίου Πολέμου στην Πρασσά Ηρακλείου


Στην περιοχή της Πρασσάς στο Ηράκλειο, κρυμμένο στη βάση λοφίσκου, βρίσκεται ένα ακόμα καταφύγιο του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Και λέμε ένα ακόμα μια και δεν είναι το μόνο στον τόπο αυτό καθώς σε όλη τη βόρεια παραλιακή ζώνη του Ηρακλείου από τη Βιομηχανική περιοχή μέχρι τον Καρτερό κι από εκεί μέχρι τις Γούβες και τη Χερσόνησο υπάρχουν πολλά τέτοια καταφύγια που λειτουργούσαν είτε για αποθήκευση πολεμικού υλικού είτε και ως πολυβολεία.

Το συγκεκριμένο αποτελείται από δύο παράλληλα τούνελ, αρκετά μεγάλου μήκους, με δύο εισόδους-εξόδους, τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με μεγάλα ανοίγματα που προφανώς έπαιζαν το ρόλο αποθήκης.

Το εν λόγω καταφύγιο κατασκευάστηκε (λαξεύτηκε) με καταναγκαστική εργασία ντόπιων κατοίκων πάνω σε πέτρα, αρκετά ανθεκτική, που ακόμα και σήμερα το καθιστά ιδιαίτερα ασφαλές και χωρίς κίνδυνο κατάρρευσης.

Στα τοιχώματα του βλέπουμε ακόμα και σήμερα απομεινάρια βάσεων που είχαν χρησιμοποιήσει για τη στερέωση του φωτισμού του καταφυγίου. 

Κι επειδή η ανθρώπινη παρουσία εκεί είναι ανύπαρκτη και το σκοτάδι, στα ενδότερα του, πυκνό οι νυκτερίδες έχουν βρει εκεί το δικό τους καταφύγιο.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος  σε οποιοδήποτε SITE, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)
   
Σελίδες