Ο Άγιος Σπυρίδωνας στην Κάτω Βιάννο-Κτισμένος σε ανάμνηση βυζαντινού ναού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Ο Άγιος Σπυρίδωνας στην Κάτω Βιάννο-Κτισμένος σε ανάμνηση βυζαντινού ναού



Στο δρόμο για την Κάτω Βιάννο, σ' ένα μικρό πλάτωμα, βρίσκεται ο σχετικά καινούργιος ναός του Αγίου Σπυρίδωνα.

 Εκ πρώτης όψεως, πέρα από το ωραίο σημείο όπου έχει κτιστεί, την τάξη και καθαριότητα που διακρίνει το εσωτερικό του , δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον ενός περαστικού.

Όμως αν αναζητήσει κανείς περισσότερες πληροφορίες γι αυτόν θα διαπιστώσει πως μόνο τυχαία δεν ήταν η ανέγερση του εκεί.

Βόρεια του κτίσματος, στη θέση Καμίνι, εκεί απ' όπου περνούσε η λεγόμενη Βασιλική Στράτα προϋπήρχε ναός αφιερωμένος στον Άγιο Σπυρίδωνα από τη Βυζαντινή περίοδο.

Ο Χασάν Πασάς , κατά τη μάχη του Λασιθίου το 1866, ήταν εκείνος που τη γκρέμισε. Λιγοστές πέτρες διασώζονται και μαρτυρούν την παρουσία του στην περιοχή.

Κατά τη δεκαετία του 90 ο κατωβιαννίτης ιερέας Μιχάλης Δουλγεράκης, με τη βοήθεια των συγχωριανών του, έκτισε ξανά ένα ναό σε οικόπεδο που δώρισε η οικογένεια του και τον αφιέρωσε στον Άγιο Σπυρίδωνα καθώς δεν ήθελε να χαθεί η ανάμνηση του στο χωριό.

 Ο εργολάβος από την Κάτω Βιάννο Δημήτρης Βασιλικογιαννάκης ήταν εκείνος που ανέλαβε την ανέγερση του ενώ ο Γεώργιος Ελιώτης, από την Παναγιά, αποπεράτωσε την οροφή του. Ανάδοχος του έργου ήταν ο Μιχάλης Βερυκοκάκης.

Ο ναός πανηγυρίζει στις 12 Δεκεμβρίου όμως τελούνται σε αυτόν και νυχτερινές ακολουθίες, όπως στις 11 Αυγούστου, σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα και στις 9 Μαΐου, κατά την γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου, προστάτη των οδηγών. 

Τις ακολουθίες αυτές καθιέρωσε ο εφημέριος Αντώνιος Ψαρολογάκης ο οποίος συντηρεί και επιμελείται τα του ναού.


(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)







Σελίδες