Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στην Επισκοπή Ιεράπετρας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στην Επισκοπή Ιεράπετρας



Ανατολικά έξω από τον οικισμό της Επισκοπής στην Ιεράπετρα, χωμένος ανάμεσα σε ελαιώνες, αμπέλια και καταπράσινα περβόλια, δεσπόζει ο λευκός σαν περιστέρι ναός του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου.

Πρόκειται για ένα μονόχωρο, καμαροσκέπαστο ναό που παρότι θεωρείται κτίσμα του 19ου ή των αρχών του 20ου αιώνα διατηρεί στοιχεία, όπως το αγιοθύριδο του, που παραπέμπουν σε προϋπάρχοντα ναό στο σημείο από την περίοδο της ύστερης Ενετοκρατίας.

Λιτός, μέσα κι έξω ο μικρός ναός, φέρει στο λευκό τέμπλο του εικόνες πολύ χαρακτηριστικές της δουλειάς του αγιογράφου Θ. Πάγκαλου, με έντονες μορφές.

Ο ναός έχει ανακαινισθεί κι όπως μας εξήγησε ο εφημέριος του χωριού π. Ευάγγελος Γκιάλπης, έχει «πειραχτεί» η αρχική εικόνα του, έχοντας υπερυψωθεί το ιερό του.

Στο εσωτερικό του ιερού βλέπουμε μια όχι και τόσο συνηθισμένη πλέον, κατασκευή μικρού αεραγωγού. Αυτός απορροφούσε και έβγαζε έξω τον περισσότερο καπνό από το θυμιατό. Παλιά το άναβαν με κάρβουνο από ξύλο τοποθετώντας το ακριβώς κάτω απ' αυτό τον αγωγό.  

Ο ναός πανηγυρίζει στις 26 Σεπτεμβρίου , της Μεταστάσεως του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και στις 8 Μάιου ημέρα μνήμης του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)



Παλιός αεραγωγός για τους καπνούς από το θυμιατό





Σχεδόν στην είσοδο του ναού μια μεγάλη στέρνα. Η περιοχή είναι γεμάτη περβόλια 


Σελίδες